TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'nun yapılan açıklamada, Konya Karapınar, Sivrihisar başta olmak üzere Karaman, Aksaray, Çankırı, Sivas, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Afyonkarahisar, Siirt, Manisa ve İzmir gibi birçok bölgedeki obruk oluşumlarına değinilerek, bu durumun Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinde tehlike oluşturabileceğine dikkat çekildi. Sivrihisar ilçesi Sığırcık, Göktepe, Kaldırımköy ve Yeniköy köyleri arasındaki bölgede son birkaç yıl içinde sekiz adet obruk oluştuğu belirtilirken, “Yapımı devam eden Ankara-İzmir YHT güzergahının Polatlı-Afyon kısmının sadece 1.5 kilometre güneyinde yer alması acil önlemlerin alınmasını gerekli kılmaktadır” denildi.

Oda, rapor hazırladı

Daha önce Ankara-İstanbul arasında yapımı devam eden YHT güzergahındaki, heyelanlar başta olmak üzere jeolojik problemlere dikkat çekildiği hatırlatılan açıklama, şöyle devam etti: “Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü uyarılarımızı dikkate almamış; bunun sonucunda yapım çalışmaları hala daha tam olarak bitirilememiştir. Ankara-İzmir YHT güzergahının yoğun olarak obrukların oluştuğu alanın yakınından geçmesi nedeniyle, zemin özellikleri yönünden obruk oluşumuna elverişli olan bu alana ilişkin olarak, ileride telafisi imkansız herhangi bir can veya mal kaybının yaşanmaması için kamuoyunu bugünden bilgilendirmek ve ilgili ve sorumlu kamu kurumlarını ikaz etmek amacıyla rapor hazırladık. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bir kez daha uyarıyoruz.”

Yeniden araştırılmalı

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu konuyla ilgili şu önlemlerin alınmasını istedi: “İlgili meslek örgütleri ile birlikte belirli bir plan dahilinde ülkemizde can ve mal güvenliği için tehdit oluşturmaya başlayan, obruk alanlarının görüldüğü bölgelerin, ayrıntılı jeolojik, jeoteknik, hidrojeolojik ve mühendislik jeoloji açısından inceleme ve araştırmalarını yaparak Obruk Risk Haritaları hazırlanmalı. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü olmak üzere, bu bölgede planlama ve mühendislik hizmeti gerçekleştiren tüm kişi, kurum ve kuruluşlar bölgede oluşan ve sayıları her geçen gün artan obruk oluşumunu da dikkate alarak mühendislik yapılarının araştırma, planlama ve yapım süreçlerini gerçekleştirmeli. Obruk oluşumlarının görüldüğü alanlara yakın bulunan bölümlerinde, jeolojik–jeoteknik, hidrojeolojik ve mühendislik jeoloji araştırmalarını yenileyerek hızlı tren projesinin olası obruk oluşumlarından etkilenmeyeceği ortaya koyulmalı.”