Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı olağan meclis toplantılarının ikinci birleşimi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde tamamlandı. Büyükşehir meclisini Afyon Dereçine Belediye Başkanı Ömer Yıldız da takip etti.

İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapacağı Botanik EXPO için Türkiye’nin ilk yeşil dönüşüm projesinin yapılacağı Yeşildere bölgesi için askıdaki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarına ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına yapılan itirazlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonunda oy çokluğu ile kabul edilmedi. Yapılan itirazların komisyonda oy çokluğuyla kabul edilmemesine AKP Grubu tepki gösterdi. AKP Grubu planlara yapılan itirazların komisyonlarda değerlendirilmeden anında reddedildiğini aktararak, Yeşildere’de yapılacak kamulaştırmalarda sorunlar yaşanacağını öne sürdüler. Konuya ilişkin AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, EXPO’ya karşı olmadıklarının altını çizerek, “Biz burada bir takım teknik sorunlar var diyoruz. Bu süreci uzatacak diyoruz. Bir de burada yerinde dönüşüm sözünüze ters bir durum var diyoruz. Yapılacak olan EXPO için bu alanda yapacağınız bu çalışma takvimsel anlamda çok kısa bir süre ve bu anlamda Büyükşehir çok ciddi bir kamulaştırma bedeli ile karşı karşıya. Burada hem planın hazırlanma hem de bu itirazların değerlendirme süreci adeta yangından mal kaçırırcasına bir işlem yapıldı. Bu dönüşümlere engel olacak, EXPO’nun yapılmasına da engel olacak” sözlerini kaydetti. AKP Grubundan gelen eleştirilere ve uyarılara karşılık CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “EXPO 2026 İzmir için çok değerli bir yatırım. Yeşildere’nin en hızlı şekilde dönüşmeye ihtiyacı var. Hak sahipleri ile uzlaşmayı öngördük. Hak sahipleriyle uzlaşılarak yerinde dönüşüm yapılacak. Plan tekniğine tamamen uygun yapıldı. O nedenle yapılan itirazlar uygun görülmedi” dedi.

PROTOKOL CADDESİ YEŞİLLE BÜRÜNECEK

Yeşildere planlarına ilişkin süren tartışmalara İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, başarılı ve başarısız EXPO örnekleri vererek, “EXPO’ya dahil olmamızın sebebi; bu şehrin çıban başı olan, yıllardır çürüyen, dökülen; İzmir’in ‘protokol caddesi’ İzmir’in kalbi olan böylesine bir alanın dönüştürülerek kente kazandırılmasını sağlamak. Konak’ta ikinci bir Kültürpark niteliği kazandıracağız. Bu ufak bir şey değil. İkincisi sosyolojik olarak çok önemli bir şey daha yapıyoruz. Biz orada kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Şehrin bir kanserli hücresini temizleyeceğiz” sözlerini kaydetti. Konuya ilişkin Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da, “Özellikle bu bölge geçmişten bu güne İzmir’in en çok görülen alanı. Yeşildere bölgesi herkes tarafından bilinir ve devamlı eleştirilir. Burasıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi bir vizyon koyarak EXPO 2026 hedefiyle çalışma kararı aldı. Orada yaşayan insanların iyi bir yaşam sürmediğini biliyoruz. Orada yapılan çalışmanın desteklenmesi gerekir. Burada teknik sorunlar olabilir. Kentsel dönüşümler önce sancılı başlar. Mahalleliyle beraber uzlaşarak bir noktaya gelmeye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

DEPREMZEDELERİN SORUNU SİYASİ ÇIKMAZDA

AKP Grubu’nun kura mağduru olan 25 depremzedeye yer tahsisi için verdiği önergenin oyçokluğu ile reddedilmesi mecliste ‘siyasi karar’ tartışmalarına neden oldu. Konuya ilişkin AKP Grubundan gelen eleştirilere cevap veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir’in deprem sonrası İzmir’in afet bölgesi ilan edilmemesini hatırlatarak, “Şu an bir kredi sorunumuz var ve kredi olayı kurumlar arasında sağ sola top olarak elden ele geçiyor. Yani İzmir’de yaşanan depreme siyaset karışmıştır. Elazığ elbette benim memleketim ve oraya 25 bin konut yapıldı, oraya yapılanın yarısını da Bayraklı’ya yapın da bu mağduriyet bitsin. Çevre ve Şehircilikten gelen her işi hızlandırıyoruz, bunu Sayın Bakanımıza da ifade ettim. Arama kurtarma yapılırken orada siyaset yapanlar şimdi bizi nasıl eleştiriyor anlamış değilim. Arkadaşlar siyaset uğuruna bazı tartışmalara giriyorlar. Trafo alanı ile ilgili sorun olduğunda önce Turan’da bir bölgeyi önerdik kabul edilmedi, sonra Bornova’da önerdik, sonra kamu araziyi vermekten vazgeçti, buradaki olay da çözülebilir İZKA konutlarının yanındaki alan bunun için biçilmiş kaftan” diye konuştu.

SOYER ANIT ELEŞTİRİLERİNE SERT ÇIKTI

Sandal’ın ardından söz alarak deprem üzerinden Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi’ni eleştiren AKP Grup Başkan Vekili Hızal, “Deprem anıtı yapıp, bunun reklamını yaptınız” diye eleştirilerini sürdürdü. Hızal’ın konuşmaları üzerine seslerin yükseldiği mecliste tartışmalara noktayı Başkan Soyer koydu. Soyer, ‘heykel açtınız, anıt açtınız’ söylemlerine “Ben hayal görmedim” diyerek başladığı konuşmasında depremden etkilenen orta hasarlı binaların yenilenmesi için Dünya Bankası’ndan ön onayını aldığı 344 milyon dolarlık krediyi hatırlattı. Kredinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hala onaylanmadığını belirten Soyer, “Ben vicdanen çok rahatım. Biz depremin olduğu andan itibaren depremzede vatandaşların yanındaydık” mesajını verdi.