İzmir'de, önceki yıllarda Yeşildere'deki alana kurulan kurban pazarına bu yıl izin çıkmadı. Konak Kurban Hizmetleri Komisyonu, ilçe sınırları içerisinde herhangi bir kurban satış yeri belirlememe kararı aldı. Komisyon, ilgili birimlerin hayvan girişlerine izin verilmemesini, çadırların kurulmamasını istedi. Karara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacak.

Konak Kaymakamı Mehmet Eriş'in başkanlığında toplanan İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu, kurban satışları için yapılan başvuruları değerlendirdi. Komisyon, bir vatandaşın, Zeytinlik Mahallesi 1140 sokakta bulunan arsanın, kurban satış ve kesim yeri olarak kullanılması talebini görüştü. Komisyon, istenen bölgenin meskûn mahal olması nedeniyle kurban satış yeri olarak kullanılmasına izin vermedi. Aynı adreste bulunan araç yıkama istasyonunda da kurban kesilmesine yönelik talep, alanın hijyenik şartları taşımadığı gerekçesiyle reddedildi.

Komisyon eski bit pazarı olarak bilinen ve kent merkezine yakın konumu nedeniyle tercih edilen Yeşildere semtindeki alan için yapılan kurban kesim ve satış yeri talebine de olumsuz yanıt verdi. Önceki yıllarda özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illerden gelen satıcıları ağırlayan bölgeye, bu yıl izin çıkmadı. Komisyon, kullanılmak istenen yerin, tapu kayıtlarına göre hisseli olduğunu, hissedarlardan bir kısmı ile sözleşme yapıldığını, mülk sahiplerinin çoğunluğu ile sözleşme imzalanmadığını, yapılan sözleşmelerin de eksik olduğunu belirtti. Hissedarların tamamından izin veya muvafakatname alınması gerektiği vurgulanarak, kurban satış ve kesim yerinde bir bütünlük oluşmadığı kararına varıldı.

KARARDAN HABERİ OLMAYAN ESNAF UYARILDI


Komisyondan Halkapınar Mahallesi için de olumsuz yönde karar çıktı. Kesim için istenen bölgede, yalnıza Selin Ruso'ya ait olan 7 bin 336 metrekarelik yer için kira sözleşmesinin yapıldığı, diğer hissedarların muvafakatının olmadığı belirlendi.  Ayrıca Konak Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca oluşturulan şartnamenin diğer hususlarının yerine getirilmediğinin tespit edildiği vurgulandı. Komisyon, Konak sınırları içerisinde herhangi bir kurban satış yeri belirlemedi. Komisyon üyelerince oy çokluğu ile alınan karar, Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü, Konak Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne de bildirildi; Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin, hayvan girişlerine ve çadırların kurulmasına izin vermemesi istendi. Alınan karara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı da bildirildi. Komisyonun aldığı kararın ardından Konak Belediyesi Zabıta ekipleri, özellikle Yeşildere'de nöbete başladı. Karardan haberi olmayan ve alanda kurban satışı için hazırlıklara başlayan bazı esnaf, zabıta ekiplerince uyarıldı. DHA