Yerel Medya Kurultayı’nın açılış programı TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın açılış konuşması ile başladı. Kavlak, yaptığı konuşmada, yerel basının gücü ve etkisinin farkında olduklarını vurguladı.

Bir sendika tarafından ilk kez yerel medya kurultayı düzenlendiği belirten Kavlak, bunu geleneksel hale getirmeyi arzu ettiklerini dile getirdi.

Kavlak, konuşmasında Yerel Medya Kurultayı’nın amacını şöyle açıkladı: “Bizim sizlere basın emekçilerinin desteğine ihtiyacımız var. Sesimiz olmanıza, nefesimiz olmanıza ihtiyacımız var. Bizim mücadelemize vereceğiniz her destek, yapacağınız her haber, yazacağınız her yazı emekçilerin sofrasında bir dilim daha ekmek olacaktır. Onların bebelerinin sütü olacaktır. Alın terlerinin karşılığı olacaktır” dedi.

Kavlak, 179 işverene bağlı 210 iş yerinde çalışan toplam 127 bin işçiyi kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde olduklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"2021-2023 dönemini kapsayan sözleşmede ilk yılın ilk 6 ayı yüzde 29,57, ikinci 6 ayı enflasyon oranı, ikinci yılın ilk 6 ayı enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, ikinci 6 ayı enflasyon oranında zam talep ettik. İşverenlerimize şunu söylüyoruz, pandemi koşulları herkesin belini büktü. İşler azaldı, ihracat daraldı, tedarik zincirinde sorunlar yaşandı. Evet, bunları biliyoruz. Biz de bu ülkede yaşıyoruz. Ancak siz de şunu bilin ki bu ülkede herkes evindeyken, karantinadayken, hastalıktan korkarken, kaçarken biz kaçmadık. Tezgahımızın başındaydık. Ülkemiz ekonomisini ayakta tutmak, sanayi üretimine destek olmak için, sizin karlarınız için canımız pahasına çalıştık. Ölümüne çalıştık. Biz üzerimize düşeni yaptık, şimdi sıra işverende."

Salgın döneminde dahi 62 yeni iş yerinde 24 bine yakın işçiyi örgütlediklerini bildiren Kavlak, 81 bin üyeyle devraldıkları sendikanın bugün 215 bin üyeye sahip olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun “Türkiye’de Yerel Basın ve Sendikalar” başlığında bir sunum yaptı.

Abdülrezak Altun’un konuşmasından sonra, “Türkiye’de Medya ve Sendikalar” başlıklı oturum başladı. Emekli öğretim üyesi ve gazeteci Dr. Atilla Özsever, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker’in katıldığı oturumun ardından kurultayın ilk günü tamamlandı.

Kimler katıldı?

Kurultaya, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Yusuf Ziya Odabaş, Uysal Altundağ ve Halil Faki Erdal, Türk Metal Sendikası Genel Mali Sekreteri Murat Salar, Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Taliphan Kıymaz ile Bursa, İzmir, Kocaeli, Manisa, Eskişehir, Kırıkkale, Tekirdağ, Kayseri, Bolu, Sakarya, Zonguldak, Çanakkale, Hatay, Aksaray ve Denizli bölgelerinden çok sayıda yerel medya mensubu da katılım gösterdi.