Türkiye'nin merakla beklediği kabine toplantısı, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başanlığında gerçekleştirilecek.

1 Ekim'de açılacak olan TBMM öncesi son yapılacak son toplantıda önemli gündem maddeleri bulunuyor.

ERDOĞAN'IN ABD ZİYARETİ

Pazartesi günü yapılacak olan toplantıyla ilgili bilgileri CNN Türk canlı yayınında aktaran Duygu Ayaz Bayram, masadaki konular arasında Erdoğan'ın ABD ziyareti olduğunu ifade etti.

KORONAVİSÜLE MÜCADELE

En çok merak edilen diğer konu ise koronavirüsle mücadele. Yüksek seyreden vakalarla birlikte kış ayına girilmesi, ayrıca grip salgını tehlikesi "yeni tedbirler gelir mi?" sorusunu akılara getirmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sunum yapacağı toplantıdan yeni tedbir kararı çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor.

FAHİŞ FİYATLAR

Önemli bir diğer madde ise fahiş fiyatlar. Ticaret bakanlığının 5 zincir marketin denetlenmedi için müfettiş görevlendirdiği, çıkacak sonucun ise toplantıda değerlendirileceği öğrenildi. 

Türkiye'de vaka sayıları artıyor. Bakanlık verileri paylaştı. Durum iç açıcı değil. Sağlık Bakanlığı'nın illere göre haftalık vaka sayısı haritası güncellendi. Haritaya göre, her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısı İstanbul'da 229,92, Ankara'da 343,08, İzmir'de 49,58 oldu.

Kışın yaklaşması ile birlikte hafta içi ve hafta sonu ayrıt etmeden uygulanan tedbirlere yenileri eklenecek mi? soruları sorulmaya başlandı. Uzmanlar ve bilim kurulu üyeleri artış devam ederse kapanma dahil yeni tedbirlere vurgu yapıyor... Kabine toplantısının tarihi belli oldu pazartesi yapılacak. Bir yanda grip mevsimi bir yandan koronavirüs ile mücadele, bu kapsamda da 'Yeni bir tedbir gelir mi, ya da tedbirlerde bir değişiklik olur mu?' Tüm bunların da kabine toplantısında masaya yatırılması bekleniyor...

KAPANMA TEDBİRLERİ GÜNDEME ALINABİLİR

Uzmanlar, vaka sayılarının artmasının devam etmesi halinde sokağa çıkma yasaklarının tekrar geri döneceği fikri etrafında birleşti.

Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Aziz Ahmet Surel, Kovid-19 mutasyonlarının aşılanmayan bireyler nedeniyle hızla devam ettiğini belirterek, "Her mutasyon aşının hazırlandığı virüsten farklı bir virüs anlamına geliyor. Dolayısıyla aşılanmayan nüfus var oldukça bu yeni mutasyonların önünü açacağından aşılananların güvenliğini de riske atacak." uyarısında bulundu.

Surel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Kovid-19'a karşı çift doz aşılanma oranları ve vaka sayılarının durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kovid-19 vaka sayılarındaki artışın şu an sağlık hizmetlerini aksatacak düzeyde sıkıntı yaratmadığını vurgulayan Surel, ülkelerde dönem dönem vaka sayılarındaki artış sağlık hizmet kapasitesini zorlayacak sınıra yaklaştığında "kapanma" tedbirlerinin gündeme alındığına dikkati çekti.