İzmir'in çevre ilçelerinde çalışan Büyükşehir Belediyesi personeli yemek hizmetinden yararlanamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen arasında imzalanan Toplu Sözleşme’nin (TİS) ardından, belediyede çalışan memurlarına sıcak yemek yeme imkanı sağlayan yemekhaneler açıldı. İZSU, ESHOT ve İBB’de çalışan memurlardan 3 bini sıcak yemek hakkından faydalanabiliyor. Ancak dış ilçelerde çalışan 3 bin memur, bu haktan faydalanamıyor. Tüm Bel- Sen de bu soruna dikkat çekmek için dün yemek hakkı olmayan çalışanlarla birlikte, Konak'ta Etçiler Pasajı üzerinde açılan yemekhane önünde eylem yaptı. Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı, yaptığı açıklamada Doğal Yaşam Parkı’ndan İZSU’nun ilçelerdeki arıtma tesisinde çalışan, yerel hizmet şube müdürlüklerinden terminallere kadar İzmir’in en ücra köşelerine kadar hizmet üreten emekçilerin yemek hakkından mahrum bırakıldığını söyledi.

YEMEK KARTI VERİLSİN

Yazıcı; “30 ilçede farklı yüzlerce hizmet biriminde, arazide alanda ter döken farklı birimlerden kamu emekçilerinin fyemek hakkı bulunmamakta. Yemek haksa ve haklar geneli kapsıyorsa çoğunluk neden bu haktan mahrum? Birbirine eşit statüde olanların eşit biçimde faydalanamadığı, herkese genelleştirilememiş imkânlar hak olarak değerlendirilebilir mi?” dedi. Büyükşehir ve bağlı kuruluşlarındaki emekçilerin yemek konusunda herkesin eşit ölçüde faydalandığı türden bir çözüme ihtiyaç olduğunu ifade eden Başkan Yazıcı, sorunun çözümü için yemek kartını işaret ederek şunları söyledi: “Yemek kartı önünde yasal bir engel yok. Pek çok büyükşehir belediyesinde ve İzmir’de ki çevre ilçe belediyelerinde ve bir çok ilçe belediyesinde nakdi yemek kartı uygulaması fiili olarak sürmekte. Yemek kartı verilmesinin önünde herhangi bir yasal engel olmadığı, Sayıştay Temyiz Kurulunun 26/01/2016 tarih 2016-41378 sayılı kararı ile belirtildi.”