HABER/ Gökçe ADAR

Karaburun Kent Konseyi üyeleri ve çevrede yaşayan köylüler, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘Afet Bölgesi’ ilan edilen Yaylaköy'deki talana tepki gösterdi. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde protesto yapan grup, Yaylaköy’ün talan alanı olduğunu vurguladı. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da yapılan protestoya destek verdi. Karaburun Kent Konseyi Başkanı Goncagül Karaağaç Ekici, “Yaylaköy’de bağıra bağıra gelen talanın boyutları hiçbir kural tanımayan yağmacı tavıra evrildi. Tırlar, vinçler, beton mikserleri, kamyonlar, kepçeler makilik alanlarda cirit atıyor. Santral noktalarına onlarca konteyner taşınıyor. Bozdağ’da tırlar için açılan yollar inşaat ve kepçe sesleriyle inliyor. Balıklıova tepelerinde türbin temelleri izinsiz atılıyor” dedi.

Hukuken mümkün değil

Yaylaköy’de mahkeme kararının işlemediğini, suç duyurularının işleme alınmadığını ifade eden Ekici, bölgenin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesinin, RES şirketlerinin önünü açtığını ileri sürdü. Ekici, sözlerine şöyle devam etti: “Danıştay'ın kararıyla birlikte LODOS Elektrik Üretim A.Ş.’nin hukuken geçerli ve yürürlükte olan bir üretim lisansı kalmamasına rağmen, firmanın geçerli bir üretim lisansı olmadığı sürece ÇED başvurusunda bulunması ve bu başvuruya ilişkin olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED sürecini başlatması, ÇED hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verebilmesi hukuken mümkün olmamasına rağmen yapılmaya çalışılan nedir? Yarımadanın yüzde 61’ini kiralayan LODOS Elektrik Üretim A.Ş.’nin yeni sahiplerini tanıyoruz. 1952 yılında alınan Jeolojik Durum Raporu ile ilişkilendirilerek, Yaylaköylülerin evleri ellerinden alınmak istendi. 67 yıldır heyelan tehlikesi yaşamamış Yaylaköy, 14 Ocak 2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile afete maruz bölge ilan edildi.”

Yaşamaya devam edeceğiz

Yaşanan durum karşısında, köylülere seslenen Ekici, “Canınızı verin de dağlarınızı vermeyin. Kırkım şenlikleri, yörük gelenekleri, türküleri, şiirleri, masalları, çanları ve çeşmeleri ile bir kültür yok ediliyor. Karaburun'dan kara keçiler kaçırılmak isteniyor. Dağlara yapılan bu zulmün karşılığı gün gelir mutlaka görülür. Yaylaköylüler olarak asırlık kadim kültürleriyle bu yarımadada yaşamaya dün ve bugün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz” diye konuştu. EGEÇEP Sözcüsü Hüsnü Dilli ise, yıllardır RES talanına karşı mücadele ettiklerini hatırlatarak, “Dağlarımızı delik teşik eden, taş, mermer ocaklarına karşı, yaşam alanlarını korumak, yarımadanın yüzyıllardır süren kültürünü korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bir mücadele yürütüyoruz. Karaburunlular, Yaylaköylüler, EGEÇEP ve diğer ekoloji örgütleri olarak, köyün talat edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bayır: Köyü yok sayıyorlar

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Bugün vermiş olduğunuz haklı mücadelenizde üzülerek söylüyorum ki, Yaylaköy’ü yok hükmünde sayarak, orada sadece bir enerji patronunun cebini doldurmaya çalışıyorlar” dedi. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da yapılmak istenenin yarımadanın ele geçirilmesi olduğunu dile getirerek, “Bugün Yaylaköy, yarın Sarpıncık diğer gün Mordoğan, Seferihisar diye devam edecek. Köylülerin bu bölgelerde, vahşice projeleri olan tüm holding sahiplerine karşı mücadele etmesi gerekiyor. Bu sadece yarımadanın değil tüm bölgelerin sorunudur” diye konuştu.