Binaların bulunduğu 1359 ada ile ilgili imar planı değişikliği Karşıyaka Belediye Meclisi’nden geçirildi ve onay için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Büyükşehir yetkilileri, en geç üç ay içerisinde gerekli incelemeleri yapacak ve onay verilmesiyle birlikte plan yürürlüğe girecek.

Riskli yapı tespitinin ardından yıkıma başlanacak

Karşıyaka Belediyesi’nin imar planı değişikliği hazırlıklarıyla eş zamanlı olarak, binaların riskli yapı tespiti için başlatılan girişimlerde de sonuca yaklaşıldı. 10 binanın 9’unda tespit çalışmaları mülk sahiplerince yaptırılırken, bir binanın testi de Karşıyaka Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Laboratuvar ve inceleme aşamasına gelinen tespit sürecinin ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binalara ilişkin raporunu açıklayacak. Riskli yapı tespitine müteakip 60 gün içerisinde binaların tamamen boşaltılması ve sonrasında yıkılması zorunlu olacak.

“Vatandaşın hakkını koruyan bir plan hazırladık”

Çalışmalar hakkında bilgi veren Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım, “Mülk sakinlerinin haklarını korumak için gerekli hassasiyeti göstererek, imar planı değişikliği çalışmalarımızı bitirdik. Büyükşehir Belediyemizin değerlendirme ve onay aşamasının da mümkün olan en kısa zamanda tamamlanacağına inanıyoruz. Bu noktada temel amacımız, riskli yapı tespiti ile imar planı değişikliğinin onay sürecini eşgüdüm halinde yürütmektir. Dolayısıyla vatandaşlarımız binalarını yıktıklarında, yeni bina yapmak için ruhsat almak üzere imar planları hazır olmuş olacak. Karşıyaka Belediyesi olarak, İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte, ilk günden bu yana gösterdiğimiz hassasiyeti bundan sonra da aynı kararlılık ile sürdürecek, her aşamada vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Süreç nasıl işledi?

Bostanlı’da dolgu zemine inşa edildiği için zamanla eğilen ve yaklaşık 40 yılı aşkın süredir yatık halde duran binalar için İzmir Valiliği tarafından üç ay önce, AFAD’ın 2017’de hazırladığı depreme dayanıklılık raporuna istinaden tahliye kararı verilmişti. Karar Karşıyaka Belediyesi’ne tebliğ edilerek binaların hızla boşaltılması istenmiş; bunun üzerine Karşıyaka Belediyesi, mülk sakinlerinin kira yardımı gibi çeşitli sosyal haklardan yararlanabilmesi adına, binaların 6306 sayılı kanuna göre riskli yapı kapsamına alınması için girişimlerde bulunmuştu. Vali Erol Ayyıldız ile yapılan toplantı sonucunda, tahliye süreci devam etmekle birlikte, karot testi ile beton dayanıklılığı ölçülerek riskli yapı tespiti yapılması kararlaştırılmıştı. Gelinen noktada konutlar büyük ölçüde tahliye edilirken, önümüzdeki günlerde işyerlerinin de boşaltılması sağlanacak. İmar planı değişikliğinin onaylanması ve riskli yapı tespit raporlarının hazırlanmasının ardından, binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesi için süreç başlamış olacak.