Haber/ Sinan KESKİN

İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği (İzmir EYTSYD) resmi süreci tamamlayarak faaliyetlerine başladı.

İzmir EYTSYD Kurucu Başkanı Doğan Türker, derneğin kıdem tazminatı, Aylık Bağlama Oranı (ABO), staj, EYT mağduriyetleri ve sosyal güvenlik sisteminde oluşan tüm mağduriyetler ile mücadele edeceğini söyledi. Federasyon kurabilmek için gerekli olan 5 derneği tamamladıklarını belirten Türker, 22 ilde daha dernekleşme sürecinin devam ettiğini belirtti.

İzmir'de sosyal medya gruplarında 40 bin EYT'li olduğunu ifade eden Türker, “Derneğimizin üye sayısı hedefi 3 bindir. Artık resmi bir çatı altındayız. Bundan sonra mahalle sorumluları ve ilçe temsilciler atayarak tüm EYT mağdurlarına ulaşmaya çalışacağız. Mağduriyet yaşayan üyelerimizin mağduruyetlerini gidermek adına belediyelerle işbirlikleri yapmaya çalışacağız. Özel sektöre gideceğiz. Onlar emekli olana kadar desteğimiz sürece. Genel Sağlık Sigortası'nı yatıramayacak olan arkadaşlarımıza da destek olmaya çalışacağız” dedi.

Bir sosyal güvenlik uzmanı ile anlaşarak İzmir merkezde ve ilçelerinde SGK bilgilendirme toplantıları yacaklarını anlatan Türker, “Bu toplantılar sadece EYT'liler için olmayacak. Doğum borçlanmasından tutun da sakatlık indirimine kadar çalışanı ilgilendiren her türlü konuda bilgilendirmeler yapacağız. Halk için hak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

EYT'liler sorunlarının çözülemeyecek bir sorun olmadığının altını çizen Türker, sözlerini şöyle sürdürdü; “Abarttıkları kadar sayımız çok değil. Çalışma Bakanlığı'nın en son bildirdiği rakam 1 milyon 350 bin. Bugün bu yasa çıksa zeten bunların hepsi emekli olmuyor. 1993 ve 1994 girişliler hemen emekli olurken ondan sonrakiler kademe kademe emekli oluyor. Sosyal güvenlik uzmanlarının bize açıkladığına göre yıllık devlette yük 300 bin kişi. Zaten normal şartlarda her yıl 400 bin kişi emekli oluyor. Bunun üzerine 300 bin kişi eklenecek. Bu sayı devletin kaldıramayacağı bir rakam değil. Zaten emekli maaşları belli.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugüne kadar kendileri tarafından bilgilendirilemediğini ifade eden Türker, “Bize randevu verse de birebir görüşsek durumu net bir şekilde anlatacağız. Ama bugüne kadar hiç doğrudan bizden dinlemedi sorunu. Bizi bizden duyması lazım. Bizim içimizde AKP'lisi, MHP'lisi, İYİP'lisi, HDP'lisi, CHP'lisi var. Bir yanlış anlaşılma var. Bizi CHP'li, İYİP'li zannediyorlar. Yüzde 70'imiz bu partilerin dışında” şeklinde konuştu.

Bundan sonra haklarını vermeyenlere oy vermeyeceklerinin altını çizen Türker, şunları kaydetti; “Bundan sonra bizim mağrudiyetimizi gidermeyene oy vermeyeceğiz. Kim olursa olsun, bunun A – B partisiyle ilgisi yok. Bizimle olanın yanındayız. Bizim sesimizi kim duyuyorsa sorunumuzu kim çözeceğini söylüyorsa onun yanındayız. 31 Mart'ta İstanbul'da geçersiz sayılan 16 bin oyun sebebi EYT'lilerdir. Pusulaya mührü bastıktan sonra üzerine EYT yazdılar. Bunlar AKP'ye oy veren ama tepki olarak EYT yazan vatandaşlar. Bunun dışında AKP'ye oy vermeyen binlerce vatandaş var. Bu yasa seçimden önce çıksaydı AKP bu kadar oy kaybetmezdi.”