HABER/ Gökçe ADAR

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki yetkili sendika belirleme toplantısında, Eğitim-Bir-Sen yetkilileri, KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin terörle ilişkisi olduğunu iddia etmişti. KESK’e bağlı Eğitim Sen İzmir Şube yöneticileri ve üyeleri, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde toplanarak konuya yönelik basın açıklama yaptı.

Hukuksuzluğa karşı

OHAL döneminde birçok kamu emekçisinin hukuksuz şekilde ihraç edildiğini ve sosyal ölüler haline getirildiğini ifade eden Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “Her bir kurumun ve kuruluşun hukuksuzluk karşısında demokrasiden yana tutum alması gerekir. Özellikle sendikacılık yapan ve üyesi hukuksuzluğa maruz kalan bir sendikanın yapması gereken, amasız fakatsız üyesinin yanında durması ve bu hukuksuzluğa karşı çıkmasıdır” dedi. Vardal, yetki belirleme toplantısı sırasında, Eğitim-Bir-Sen İzmir il temsilcisinin, terörle ilişkili üyelerinin ihraç edildiğini, bu üyelerinin de sendikayla bağlarını kestiklerini, ihraç olanların terörle ilişkili olduklarını ve bu sebeple sendikaların üye listesine dahil edilmeyeceğini söylediğini aktardı. İktidar yanlısı sendikaların talepleri doğrultusundaki uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Vardal, okul müdürlerinin ve şube müdürlerinin sendika yöneticisi gibi çalışarak işyerlerinde üye yapma çalışmalarına katılmasının, yasa ve yönetmeliklerin uygulanırken sendika aidiyetine göre davranılması kabul edilemez olduğunu ve bu yandaş tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
 

Tarih bunları yazacak

Sendikaların, üyelerinin ekonomik, demokratik ve özlük haklarını savunurken diğer yandan üyelerine yaşatılan hukuksuzluklar karşısında mücadele vermesi gerektiğini kaydeden Vardal, şöyle devam etti: “Hiçbir yargı kararına dayanmayan, adli ve idari süreçler işletilmeden yapılan hukuksuz ihraçları onaylayan, kapılarını ihraç edilen üyelerine kapatan, geri döndükten sonra da sendika aidatlarının peşine düşen sendikaları bütün işyerlerinde üyelerine anlatacağız. Yüzyılı aşan mücadele geleneğimizle her türlü zorluğu aşacağımıza olan inancımızı yineliyor, emek, barış, demokrasi ve hukuk mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Tarih kişisel çıkarları için hukuksuz KHK’ları savunarak üyelerinin ihraçlarını onaylayanları da, KHK ile ihraç edilen üyelerinin yüreğini yüreğinde hissederek, ihraç oldukları günden itibaren her türlü dayanışmayı ve mücadeleyi sürdüren sendikaları ve yöneticilerinin de yazacaktır.” 

Baskı uyguluyorlar

Yetki belirlenme toplantısına katıldıklarını ifade eden Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal,Vardal, “Yetkili sendika belirleme toplantısını, salt üye sayılarının tespit edildiği, rakamların kontrol edildiği toplantılar olarak değil, Eğitim Sen şubelerininin işyeri çalışmalarında karşılaştıkları hukuksuzlukların, haksızlıkların da muhataplarına aktarıldığı toplantılar olarak değerlendirdik. Ayrıca, toplantıda KHK’larla ihraç edilmiş üyelerin hukuki süreçleri kesinleşmediği için üyeliklerinin devam ettiği ve üye sayılarına ihraç edilen üyelerin de eklenmesi gerektiğini söyledik. Her sendikada ihraçların yaşandığını ve en çok ihracın da Eğitim-Bir-Sen’de olduğunu belirttik. Okul müdürleri, il, ilçe ve şube müdürlerinin yönetici pozisyonlarını kullanarak çalışanlarını Eğitim-Bir-Sen’e üye yapma konusunda baskı uyguladıklarını dile getirdik ve hem yazılı hem de sözlü itirazda bulunduk” ifadelerini kullandı.