Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, vatandaşların haklı tepkilerine neden olan tartışmada, sorunun kök sebebinin yine gözardı edildiğini belirtrek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘Belki bazı termik santraller kapanır, onların kaybını doğalgaz santralleri ile karşılarız’ söylemini duyunca, yağmurdan kaçarken doluya tutulma riskimizin yüksek olduğunu hissettik.” dedi.

Vatansever, Türkiye’nin halen 83 bin Megavat olan kurulu gücü içinde ithal kömüre ve doğalgaza dayalı enerji üretimi yüzde 42 gibi çok yüksek bir seviyede olduğunu hatırlattı.

Bu orana linyit kömürü ile çalışan santraller de eklendiğinde, kurulu güç içinde yüzde 53’lük bir payın söz konusu olduğunu vurgulayan Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:

DOĞALGAZDA İTHALATA BAĞIMLILIK ORANI %98

“İthalata bağlı bir enerji kaynağından kaçarken, bir başka ithal kaynağa, hepimizin hafızalarında kötü hatıraları olan doğalgaza daha fazla bağımlı olmamızın ulusal çıkarlarımıza aykırı olduğunu düşünüyoruz. On yıl öncesine kadar yüzde 50’lere yaklaşan doğalgazdan elektrik üretimini, büyük zahmetler, yenilenebilir enerji vizyonumuzun değişmesi ve yatırımların önünün açılması ile yüzde 30’lara kadar indirebildik. Bu bile doğalgazda yüzde 98 gibi astronomik bir ithalat bağımlılığına sahip bir ülke için çok yüksek bir orandır. Bize göre yüzde 20 ve altına indirilmesi gerekir. İthal kaynaklara bağımlılığımızı artıracak politikalardan vazgeçilmeli”

Türkiye’nin katma değeri düşük mallar ihraç ettiği dövizinin önemli bir bölümünü enerji ithalatına harcadığını hatırlatan ENSİA Başkanı, ithal kaynaklara bağımlılığı artırmak yerine; rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına sahip çıkmanın daha doğru olduğuna inandıklarını dile getirdi.