Çeşme'de bir sitenin plajında fenalaşıp suya düşen yaşlı adamın hayatını kurtaran köpeklerin 3 sene önce sitede istenmediği; hayvanseverlerin mücadelesi ile yaşam alanlarında kaldıkları ortaya çıktı.

Türkiye'nin birçok kentinde sokak hayvanları yaşam alanlarına kurulu sitelerde veya apartmanların bahçelerinde istenmeyebiliyor. Sokak hayvanlarını çevrelerinde görmek istemeyen vatandaşlar, çoğu zaman hayvanların saldırgan oldukları ya da çok gürültü yaptıkları gerekçesiyle belediyeleri arayarak, kedi ve köpeklerin toplatılmasını istiyor. Bazen de belediyeyi beklemeden kendileri hayvanları toplayarak ormanlık alanlara atabiliyor. Oysaki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası sokak hayvanlarının yaşam alanlarından alınamayacağını ve bunun suç olduğunu açıkça belirtiyor.
Hayvan haklarına yönelik STK'lar ve hayvanseverler yıllardır bu tip olaylara karşı mücadele veriyor. Sokak hayvanlarının insanlarla birlikte yaşamaları ve hayvanseverlerin bu yönde verdikleri mücadelenin aslında ne kadar önemli olduğunu kanıtlayan bir örnek geçtiğimiz günlerde yaşandı.
İzmir'in Çeşme ilçesi Yeni Dostlar Sitesi'nde geçtiğimiz günlerde, tatil yaptığı sitede denizden çıkarken fenalaşıp suya düşen 74 yaşındaki Yalvaç Aysu'yu, plajdaki insanlar farketmedi. Aysu'nun hayatını sitede beslediği ve bakımını yaptığı sahipsiz sokak köpekleri kurtardı. Aysu'nun suya düştüğünü ve bir daha kalkamadığını fark eden köpeklerin canhıraş şekilde havladığını farkeden site sakinleri ve sitenin güvenlik görevlileri sağlık ekiplerine haber vererek Aysu'yu hastaneye kaldırdı. 7 gün yoğun bakımda kalan Aysu sonunda sağlığına kavuştu. Söz konusu sitede 3 yıl önce ise, köpeklerin istenmediği ve HAYTAP öncülüğünde hayvanseverlerin mücadelesi sonunda yaşadıkları yerde kaldıkları ortaya çıktı.


BARINAĞA ALDIRILDILAR


Eylül 2015'te Yeni Dostlar sitesindeki iki köpeğe yemek veren bir aile ile o köpekleri sokağında istemeyen karşı komşusu arasında kavga çıktı. Yaşanan tatsızlık sonrasında dönemin site yöneticisi Avukat Yavuz Uluslu, köpekleri barınağa aldırarak olayı çözmeye çalıştı. ÇESAL ve Hayvan Hakları Federasyonu'na (HAYTAP) ihbarda bulunan sitedeki hayvanseverler, köpeklerinin geri dönmesini istedi. Bunun üzerine harekete geçen HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, İzmir Valiliği, Çeşme Kaymakamlığı, İzmir Barosu ve Çeşme Belediyesi'ne şikayet dilekçesi göndererek, yasalar çerçevesinde, köpeklerin yeniden yaşam alanlarına geri bırakılması çağrısı yaptı. Hayvanseverlerin talepleri sonunda köpekler yeniden siteye geri bırakıldı.
Önder 3 yıl önce yaşanan olayı ise şöyle özetledi: “Sitedeki köpekler hiçbir agresifliği olmayan, gayet uysal canlardı. Siteye gidip yönetici ile de görüştüğümüzde sonuç alamamış, bizim ziyaretimizden günler sonra da köpekler barınağa aldırılmıştı. O dönem mücadelemiz ve ısrarımızla köpekler siteye geri döndü. Hayatı birlikte paylaştığımız sokaktaki dostlarımızın aslında bizim için ne kadar önemli olduğu yaşanan son olayda da ortaya çıktı. Sokak hayvanlarımız yaşadıkları bölgeyi koruyan, onları seven, besleyen insanlara vefa gösteren canlar. Bizim de bütün mücadelemiz bu canların, güvenle ve sevgiyle yaşam alanlarında hayatlarını sürdürebilmeleri. İyi ki, köpeklerimiz bizlerin mücadelesi ile sitelerine geri döndü ve belki de bir insanın hayatı bu sayede kurtulmuş oldu” diye konuştu.

ŞU AN HER ŞEY YOLUNDA


Yaşanan son olayın ardından siteye giderek, hayat kurtaran köpekleri bol bol seven ve site yönetimi ile bir araya gelen Önder, “Aslında bu sitede daha önce de doğum yapan bir köpek ve bebekleri istenmemişti. 5 yıl kadar önce yine siteye lobi çalışması için gitmiş, site sakinlerini hayvan hakları ile ilgili bilgilendirmiş ve HAYTAP'ın afişlerini dağıtmıştım. Bugün siteye geldiğimde Yalvaç Bey'le görüşme fırsatım olmadı çünkü kendisi yoktu ancak evinin kapısında HAYTAP'ın 'Bu işletme Hayvan Dostu'dur afişinin yapıştırıldığını gördüm ve çok mutlu oldum. Ayrıca şu an sitenin yönetiminde bulunan Berrin hanım ve üç diğer arkadaşı da doğa ve hayvansever. Kendileri ile görüştük, uzun uzun sohbet ettik, siteyi gezdik, köpeklerimizin durumuna baktık. Her şeyin yolunda olması memnun edici” dedi.


Sitemiz çok hayvansever


Site Yöneticisi, hayvansever Berrin Yenikaya şunları söyledi: “Sitemizde 9-10 tane köpeğimiz var. Sitenin alanını sahiplenmiş durumdalar. Son derece duyarlı komşularımız var, seviyorlar, besliyorlar, bakıyorlar. Arada hayvanları istemeyen, korkan da oluyor ama azınlıkta. Biz hayvansever bir siteyiz. Mesela personelimiz, kışın bile buradaki tüm hayvanları besliyor, hatta yaban domuzlarını bile besliyorlar. Yalvaç Bey köpekleri seven bir komşumuz. Sanırım denizdeyken kendini kötü hissedince çıkmak istiyor, yardım istemeye çalışsa da, plaj kalabalık olduğu için, sesinin çıkmadığını düşünüyoruz. Ancak köpekler bir şeyler olduğunu hissediyor. Ve merdivenden Yalvaç beyin denizde olduğu yere doğru koşuyorlar. Orada hepsi toplanıyorlar, bir yandan da yüksek sesle havlıyorlar. Onlar böyle havlayınca insanlar da bir şeylerin ters gittiğini anlıyor. Ondan sonra zaten plajdaki herkes seferber oluyor. Köpekler oradaki sıkıntıyı bize anlatabilmek için özel bir çaba sarfettiler, tüm site sakinleri olarak buna gönülden inanıyoruz.”