Yazan / Hüseyin ERCİYAS

Geride bıraktığımız yılın son günü Çin'in Wuhan kentinde "2019-nCoV" adı verilen yeni insan koronavirüsü salgını ortaya çıktı. Yeni tip virüsün yol açtığı enfeksiyon, ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü belirtileriyle kendisini gösteriyordu. Hastalık, akut solunum yolu enfeksiyonuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme yol açabiliyordu. Ülke içinde birkaç hafta içerisinde hızla yayılan virüse Çin'in dışındaki ülkelerde de rastlanmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (World Health Organization - WHO) 05 Şubat 2020 tarihli raporunda, Çin'in de aralarında bulunduğu 25 ülkede 24 bin 554 onaylanmış vaka görüldüğü belirtildi. Çin'de görülen 24 bin 363 vakadan 3 bin 219'un da durum ciddiydi. Raporda o güne kadar 491 kişinin koronavirüsü nedeniyle yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi. Geçen süre içinde vaka sayısıyla birlikte ölü sayısı da hızla yükseldi.

Çin dışındaki 24 ülkede (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Hindistan, İngiltere, ispanya, İsveç, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Malezya, Nepal, Rusya Federasyonu, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Vietnam) 191 onaylanmış vaka bildirildi. Bu vakalardan bir kişinin koronavirüsü nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nce yapılan risk değerlendirmesinde, "2019-nCoV" adlı koronavirüs salgını açısından Çin'in çok yüksek düzeyde olduğu belirtilirken, bölgesel ve küresel anlamda riskin de yüksek olduğuna dikkat çekildi. Havayolu şirketleri, Çin'de yaşanan ve tüm dünyaya yayılma eğilimi gösteren koronavirüsü nedeniyle bu ülkeye uçak seferlerini iptal etti, Türk Hava Yolları da Şubat ayı sonuna kadar Çin'e uçuşlarını durdurdu.

Çin'in Wuhan kentinde bulunan 32'si Türk, altısı Azerbaycan, üçü Gürcistan ve biri Arnavutluk vatandaşı 42 kişi, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uzun menzilli kargo uçağıyla Türkiye'ye getirildi. Wuhan kentinden getirilen yolcular, sağlık personeli ve uçuş personeliyle yardımcı personel Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde karantinaya alındı.

Çin'de 40 bin 171 vaka, 910 ölüm

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 09 Şubat 2020 Pazar akşamına kadar toplam 910 kişinin hastalıktan öldüğünü açıkladı. Ülke düzeyinde 31 bölgede ve Çin'deki Sincan Üretim ve İnşaat Kolordusu'nda 40 bin 171 koronavirüs enfeksiyonu vakası görüldüğü belirtildi. Çin ana karasında Pazar günü 4 bin 8 kuşkulu yeni vaka bildirildiği, virüs bulaşmış 3 bin 281 hastanın iyileştikten sonra hastanelerden taburcu edildiğini duyuruldu. Komisyon, 908 kişinin hastalıktan yaşamını yitirdiğini, 399 bin 487 yakın temasın izlendiğini ve aralarında 29 bin 307'sinin tıbbi gözlemden sonra taburcu edildiğini ve 187 bin 518 kişinin hala tıbbi gözlem altında olduğunu açıkladı.

Çin Xinhua Haber Ajansı'nın haberine göre, Hubei eyaletindeki virüs salgınının merkez üssü durumundaki Wuhan'daki yeni koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için 10 gün içinde derme çatma bir hastane inşa edildi. Çin'deki hastanelerden ve tıp üniversitelerinden toplam 1400 sağlık personeli Huoshenshan (Ateş Tanrısı Dağı) adı verilen hastanede görevlendirildi. Wuhan'daki derme çatma hastane hasta almaya başladı.

Ekonomi ve teknoloji kenti Wuhan

Yeni nesil koronavirüs salgını ile adını duyuran Wuhan, 8 bin 494 kilometrekarelik bir alana sahip Hubei eyaletinin başkenti. Bol yağış, güneş ışığı ve dört farklı mevsimin yaşandığı, nemli subtropikal muson iklimine sahip Wuhan, 9 milyon 790 bin nüfusuyla Çin'in yedinci en fazla nüfusa sahip kenti. Ülke düzeyinde üç ekonomik ve teknolojik kalkınma bölgesi bulunan Wuhan, yatırımcı çeken bir kent durumunda.

Wuhan ile İzmir kardeş

Ülkenin orta kesimindeki tek taşra kenti olan Wuhan, Tianjin ve Xiamen kentleriyle birlikte İzmir'in Çin'deki kardeş kentlerinden biri. Birbirinden 7 bin 727 kilometre uzaklıktaki iki kentin kardeşliğine ilişkin karar İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16 Ekim 2009 tarihli toplantısında alınmıştı. Kardeş kent protokolü karardan 43 ay sonra, 07 Haziran 2013 Cuma günü imzalanmıştı. Protokole dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Wuhan Belediye Başkanı Tang Liangzhi imza koymuştu.

Protokol imza töreninde konuşan Kocaoğlu, "Wuhan kenti ile kardeş kent olmak bizim için çok büyük onur. Davetimizi kabul ederek kente geldiğiniz için size 4 milyon İzmirli adına ve kendi şahsımda teşekkür ediyorum" demişti. Aziz Kocaoğlu, protokolün imzalanmasından sonra konuk başkana saat kulesinin gümüş maketini sunarken, Tang Liangzhi de kentinin simgesi ile Aziz Kocaoğlu'na resminin yer aldığı, yöresel kağıt sanatlarından özel bir örnek vermişti.

Ticaret odaları da kardeş

Wuhan Ticaret Odası da İzmir Ticaret Odası'nın 100 kardeş oda ve kuruluşundan biri, Çin'in Nanjing ve Wuhan ticaret odaları 2009 yılından bu yana İzmir Ticaret Odası (İzTO) ile "kardeş oda". Pudong, Şangay, Hong Kong ticaret odaları da 2017 yılından bu yana Çin'deki diğer kardeşleri. Çin'in Wuhan kentinden 04 Kasım 2009 günü İzmir Ticaret Odası'nı ziyarete gelen heyet İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde ağırlanmıştı. İzTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Üniversiteye, Çin'den öğrenci beklediklerini ve Wuhan'dan bir öğrenciye, üniversitelerinde tam burs verileceğini belirtmişti. Demirtaş, iki kardeş kent arasında gelecek dönemde ticari ve kültürel açıdan daha sıkı ilişkiler geliştirilmesini hedeflediklerini söylemişti.

İzmir, Wuhan'ın kardeş kentleri arasında yer alıyor, ancak dostluk ve değişim ilişkileri sürdürülen kentler arasında bulunmuyor.

BİZ DE BURADAN SESLENELİM

Dünyanın dört bir yanında insanlar Wuhan'da yaşananları endişeyle izlerken dualarıyla dayanışma gösteriyor. Koronavirüs salgınının merkez üssü Wuhan kentinde yaşayanlar, apartmanlardan apartmanlara, diğer vatandaşlara, sahada çalışanlara, ön saflarda mücadele veren sağlık personeline, doktorlara cesaret verici sözcüklerle sesleniyor. Wuhanlılar, pencerelerinden "Wuhan ji?yóu", yani "Wuhan, güçlü kal" diye bağırıyor. Biz de buradan seslenelim:

"Wuhan, güçlü kal kardeşim..."

Wuhan ve İzmir'in kardeşleri

İzmir, ABD'nin Long Beach ve Tampa, Almanya - Bremen, Azerbaycan'ın Bakü, Bosna Hersek'in Mostar, Bulgaristan'ın Kırcaali, Çek Cumhuriyeti'nin Plezen, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tianjin, Wuhan, Xiamen, Danimarka'nın Odense, Hindistan'ın Mumbai, Hırvatistan'ın Split, İsrail'in Tel Aviv - Yafo, Kırgızistan'ın Bişkek, Küba'nın Havana, Kuzey Kıbrıs'ın Gazi Mağusa ve Lefkoşa, Moldova'nın Baltı, Özbekistan'ın Buhara, Romanya'nın Köstence, Rusya'nın Volgograd, Tunus'un Sousse, Türkmenistan'ın Türkmenabad kentleriyle kardeş. Wuhan, Almanya'nın Duisburg, ABD'nin Pittsburgh, Avusturya'nın St. Poelten, İngiltere'nin Manchester ve Swansea, Fransa'nın Bordo kenti ve Essonne bölgesi, Güney Kore'nin Cheongju, Hollanda'nın Arnhem, İsrail'in Ashdod, İsveç'in Borlänge, İzlanda'nın Kópavogur, Japonya'nın Oita, Kanada'nın Markham, Kırgızistan'ın Bişkek, Macaristan'ın Györ, Meksika'nın Tijuana, Romanya'nın Galati, Rusya'nın Saratov, Rusya'nın Izhevsk, Şili'nin Concepción, Sudan'ın Hartum, Tayland'ın Bangkok, Türkiye'nin İzmir, Uganda'nın Entebbe, Ukrayna'nın Kiev, Yeni Zelanda'nın Christchurch, Yunanistan'ın Khalkis kentleriyle kardeş.