Haber/ Murat ERVİN 
 

Bu yıl içinde BOTAŞ, doğalgaz satış fiyatlarını konutlar ve küçük sanayi için yüzde 17,8 oranında zam yaptı. Elektriğe ise Temmuz ayında gelen yüzde 15’lik zam yetersiz görülürken Ekim ayında yine en az yüzde 15’lik yeni bir zam bekleniyor. Karadeniz ve Akdeniz’de sık sık doğalgaz bulduğunu açıklayan hükümetin bu müjdeleri fiyatları düşürmeyince vatandaş da depolarından kömür sobalarını çıkarmaya başladı.

TALEP ÇOK, BULMAK ZOR

Gelen zamların sadece düşük gelir düzeyine sahip vatandaşı değil, orta ve orta üst seviyedeki insanları da olumsuz etkilediğini söyleyen İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Odası Başkanı Mustafa Düzyol, villalarda yaşayanların bile kışı soba ile geçirmeyi planladığını kaydetti. Kömüre yoğun talep olduğunu ve kömür temininde sıkıntı çektiklerini belirten Başkan Düzyol, “İthal kömürde de fiyat patlaması oldu. Sezon başında 1250 lira civarında olan ithal kömürün tonu şu an 2 bin 800 lirayı gördü. Yerli kömürde de devlet yüzde 15 zam yaptı ve bin 240 lira civarına ulaştı” dedi.

ŞEHİR MERKEZİNDE ARTIŞ

Lüks konutlarda ve villalarda yaşayanların bile evlerine kömür sobası kurduğunu aktaran Mustafa Düzyol, “Bu yıl, değeri 2-3 milyondan az olmayan çok sayıdaki villaya ve lüks konuta kömür taşıdık. Önceki yıllarda tek tük götürürken bunların sayısı birden fırladı. Önceki yıllarda ağırlıklı olarak sayfiye bölgelerine götürürken bu yıl şehir merkezinde olup, doğalgazlı villalara ve lüks konutlara daha fazla kömür götürdük” diye konuştu.

‘NOSTALJİ DESELER DE…’

Kendilerine verilen adrese kömürü götürdüklerinde villa ile karşılaşmalarına artık şaşırmadıklarını kaydeden Düzyol, “Artık alıştık, bu durum bizi hiç şaşırtmıyor. Bazen evin sahibi biraz mahcup bir şekilde ‘bu yıl nostalji yapmak istedik’ diyorlar ama biz bunun arkasında artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarının olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. Artan kömür fiyatlarının da kömüre olan talep nedeniyle gerçekleştiğini kaydeden Başkan Düzyol, diğer ısınma kaynaklarına zam geldikçe kömüre ve sobaya olan ilginin de artacağını sözlerin ekledi.

YÜZDE 50 DAHA UCUZ

Alınan 1,5 ton kömür, kış mevsimi boyunca rahatlıkla yetmekte. Böyle bir durumda kömür bedeli bin 850 lirayı bulur. Doğalgaz ve elektriğe gelen zamların ardından kış aylarında klima veya kalorifer kullandığımızda faturalar ortalama 750 lirayı buluyor. Bugünkü fiyatlarla 4 aylık ısınma gideri 3 bin TL olur. Ekim ayında beklenen yeni zamlarda aylık fiyatın 150 TL daha zamlanarak 900 liraya ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durumda 4 aylık kış döneminde doğalgaz veya klima kullanmanın beledi 3 bin 600 liraya çıkabilir.