MEDLOG firmasında işten atılan işçiler için açılan işe iade davasında şok bir gelişme yaşandı. İşçilerlerin bazılarına yalancı şahitlik yapmaları istendi. Büyük tuzağı, bir işçinin vicanının sesini dinlemesiyle bozuldu.

Haber / Umut KARAKOYUN

MSC’nin Türkiye’deki konteyner taşımacılığını yapan MEDLOG Lojistik Firması'nda çalışan ve DİSK'e bağlı Nakliyat İş'te örgütlendikleri için işten atılan işçilerin açtığı işe iade davaları sürüyor. Aralarında İzmir'in de bulunduğu 8 ayrı kentte işten çıkarılan toplam 188 işçiye, işveren avukatları tarafından tuzak kuruldu. Şirketin avukatları, İskenderun'da çalışan; M.Y, B.D, H.D ve Y.B'yi şirketin merkezi olan İzmir'e getirdi. İddiaya göre onlarla yaptığı toplantıda, mahkemeye çıkacaklarını ve dava açanlara karşı şahitlik yapacaklarını söyledi. İşçilere, mahkemede verecekleri ifade de anlatıldı. Daha sonra hakim karşısına çıkan işçiler, iddiaya göre işveren avukatlarının söylediklerini yaptı. Ancak işçilerden Y.B, Hatay İş Mahkemesi'ne giderek 'Vicdanım rahat değil' dedi ve ifadesini değiştirdi. Y.B ifadesinde, daha önce verdiği ifadenin özgür beyanları olmadığını, işverenin kendisine ve diğer şahitlere önceden dikte ettirdiği kurgular olduğunu ileri sürdü. İfadesinde, işveren tarafından alınan uçak biletleri ile Adana'dan İzmir'e geldiklerini söyleyen Y.B, dosyaya uçak bileti ile yolda çektirdikleri fotoğrafları da delil olarak sundu.

BAŞIMA BİRŞEY GELİRSE...

İfadesinde, MEDLOG şirketinin kendilerine yalan şahitlik yapmaları konusunda baskı kurduğunu söyleyen işçi, mahkemeye şu ifadeyi verdi: “Yaşadığım pişmanlık ve vicdanımı rahatlatma isteği, ailemin ve sevdiklerimin yüzüne rahatça bakabilmem için bu dilekçeyi mahkemenize vermek zorunda kalıyorum.” İfadesinde ayrıca, şirketin ifadesini değiştirdiğini öğrendikten sonra kendisini işten atabileceğini, baskı uygulayabileceğini ve hatta yaşamını tehdit edebileceğini de belirten Y.B, bu dilekçeyi verdikten sonra başına gelecek her türlü olumsuz olaydan MEDLOG Şirketi'nin sorumlu olduğunu ifade etti. İzmir'de işten 32 işçiden 28'inin işe iade davalarını yürüten Avukat Tacettin Çolak, meslektaşlarını eleştirdi. Çolak; “Avukatların, işçilere yalan şahitlik yapmaları için kurgu ayarladıkları ve verecekleri ifadeleri ezberlettikleri görülüyor. Bu işçi arkadaşlar vicdan azabı çekerek gereçekleri mahkemeye anlattı. Ama kabul edemediğimiz, gerçekten avukatlık mesleğinin yozlaşmasının tipik bir örneği olarak karşımıza çıkan avukatların, yalancı şahitlik sürecinde birinci rol oynamasıdır. Bu çok yanlış bir durum. Üç kuruş para alacağım ya da bir dava kazanacağım diye işçilerin, yalancı şahitliğin mimarı konumuna gelmesi çok üzücü. Meslektaş olarak da bu avukatları kınıyorım, böyle avukatlık olmaz” dedi.

16 işçi için işe iade kararı

Öte yandan şirketin merkezi konumunda olan İzmir'de toplamda 32 kişi işten çıkarılmıştı. Bu işçilerden 28'i için işe iade davası açıldı. 7, 8,10, 11, 15'inci İş Mahkemelerindeki davalar görülürken, toplamda 16 işçi için sendikal tazminatlı olarak işe iadelerine karar verildi. İşveren bütün kararları İstinaf Mahkemesi'ne götürebilir. Yine burada aleyhine bir karar çıkması halinde dosyaları Yargıtay'a götürme hakkı da bulunuyor.