Haber/ Özge GÜNERKEN

Çin’de ortaya çıkan ve şu ana kadar 400 civarında insanın hayatını kaybettiği yeni tip corona virüsünün evcil hayvanlardan bulaşabileceği yönündeki sosyal medya paylaşımları üzerine İzmir, İstanbul ve Bursa Veteriner Hekimleri Odalarından yazılı açıklama yapıldı. 2019-nCoV adlı virüsün çıkış noktasının henüz tespit edilmediğini belirten İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Gökhan Özdemir, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2019-nCoV adı verilen virüsün bilinen başka herhangi bir virüsle eşleşmediği bilgisi verilmiştir. 2019-nCoV üzerinden sosyal medyada hayvanlara yönelik suçlamalar içeren algı oluşturmanın kimseye faydası olmayacaktır” diye konuştu.

Kedi-köpekten geçmez

İstanbul Veteriner Hekimler Odası’ndan yapılan açıklamada ise, sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin belki de hayvanların sokağa atılmasına neden olduğu kaydedildi. İVHO Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz'ın şu görüşü paylaşıldı: “Günümüzde hayvanlardan insanlara geçebilen Coronaviruslar SARS ve MERS Coronaviruslar’dır. SARS çivetlerden ve yarasalardan, MERS ise develerden bulaşabilmektedir. Mevcut verilere göre evcil hayvanlardaki Coronaviruslar genellikle insana bulaşmamaktadır.”

Prof. Dr. Ebru Yalçın da virüs ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bilindiği üzere kedi familyasında da Corona adlı sadece kediden kediye bulaşan viral hastalık var. Çin’de ortaya çıkan Corona ile tek ortak noktası isim benzerliği. Zoonoz yani hayvandan insana bulaşan hastalıklar var ancak kedi ve köpekteki corona bu hastalıklar arasında yer almıyor. Yani kedi ve köpekteki corona virüsünün insana geçmesi mümkün değil. Bu konuda bilinç oluşturalım. Ülkemizdeki sokak hayvanlarının yaşam mücadelesine bir de isim benzerliği yüzünden bu hastalık yüklenmesin.”

Korunmak için ne yapmalı?

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Genel Sekreteri Veteriner Hekim Melike Baysal da, 2019-NCoV'un, şu anda sadece insandan insana bulaştığını belirterek, “Herkese kedi ve köpeklerden uzaklaşmak yerine alışveriş merkezlerinden uzaklaşmayı öneriyoruz. Özellikle kalabalık alanlarda insanlara ve çevredeki materyalleri dokunmamayı, temiz bir mendille ağız ve burnu kapatmayı, elleri sık sık yıkamayı, hayvansal proteini güvenilir işletmelerden alarak, doğru pişirme yöntemleri ile tüketmelerini öneriyoruz” dedi.