Haber / Didar DEMİRCİ

Türk Diş Hekimleri Birliği verilerine göre Türkiye’de diş çürüğü yaygınlığı şehirlerde yüzde 79 oranında. Bu oran göz önüne alındığında 4 milyonu geçkin nüfuslu İzmir’de sadece 6 tane Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) olması dikkat çekiyor. Kentin en kalabalık ilçelerinden olan Buca'da ise ADSM bulunmuyor. Söz konusu duruma ilişkin 9 Eylül Gazetesi'ne açıklamada bulunan Genel Sağlık İş İzmir Şube Sekreteri Ali Kemal Akgül, Anayasa'nın 56’ncı maddesinin 3’üncü ve 4’üncü fıkrasını hatırlattı. Akgül, kamu sağlık hizmeti verilmesi gereken yerlerde ADSM olmadığını ve mevcut ADSM’lerdeki diş protezi laboratuvarlarının da atıl kaldığını söyleyerek, ağız ve diş sağlığı alanının tekelleşmiş özel merkezlerin insafına terk edildiğini dile getirdi.

'KAMU ZARARI OLUŞUYOR'

Günde yüzlerce hastaya hizmet veren ADSM’lerde temizlik, bilgi işlem, diş teknisyeni eksikliğinin gözardı edilemez boyutlara geldiğine değinen Akgül, “Diş protez laboratuvarlarında, çalışma koşullarının uygunsuz olması nedeniyle, diş protez teknisyenleri seçenekleri olmadığı için ‘kendi istekleriyle’ başka birimlerde çalışmak durumunda kalıyorlar. Diş teknisyenlerinin çok önemli bir kısmı kendi meslekleri dışında işlerde görevlendirilmekte, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin ihtiyacı karşılayabilme kapasitesi bu yolla düşürülmekte ve birçok protez işlemi özel laboratuvarlara tevdi edilmektedir. Bu iki uygulama ile fiili durum yaratılarak ‘kamu kaynaklarının verimli kullanılması’ ilkesi çiğnenmekte ve özel laboratuvarlara kaynak aktarımının önü açılarak, kamu zararı meydana getirilmektedir” ifadelerini kullandı.

'SEKTEYE UĞRATILIYOR'

Anayasa ile güvence altına alınmış kamu sağlık hizmetinin sekteye uğratıldığına vurgu yapan Akgül, sözlerine şöyle devam etti: “Kamu sağlık hizmeti verilmesi gereken bir yerde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yok. Örnek, 507 bin nüfuslu Buca ilçemiz… Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yok. İl Sağlık Müdürlüğü'nün projeleri içinde de Buca’ya ADSM yapılacağı ya da açılacağı yönünde bir şey yok. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Buca’da ADSM olmamasının sebebi özel diş sağlığı merkezlerine sermaye aktarmak mı? İzmir’in toplam nüfusunun yüzde 11.5’inin yaşadığı bir ilçede ADSM’nin olmamasının nedeni nedir? Burada olması gereken ADSM için ayrılan ödeneğin Şehir Hastanesi'ne aktarılması gibi bir şeyin olup olmadığını soruyoruz. İş yükü ADSM çalışanlarına yüklenirken; kaynaklar, zincir özel diş hastanelerine ve laboratuvarlara mı sunuluyor?”