İzmir'de deve güreşlerini iptal ettirmeyi başaran hayvan hakkı savunucuları yeni bir zafer daha kazandı. Tire'de yapılmak istenen boğa güreşlerine İzmir Valiliği'nden izin çıkmadı.

Hayvan hakları savunucuları, deve ve boğa güreşleri gibi organizasyonlara karşı verdikleri mücadeleyi sürdürürken, İzmir Valiliği'nden gelen haber sevindirdi.
Hayvanların zaman zaman birbirlerine zarar verdikleri güreşlerin, Türkiye'nin de taraf olduğu Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre “bir hayvan hakkı ihlali” olarak değerlendirildiğini kaydeden hayvanseverler, bu tip organizasyonların yerini “güzellik yarışmaları” gibi daha barışçıl ve zararsız etkinliklerin almasını talep ediyor.
Son olarak Tire'de yapılmak istenen Boğa Güreşleri organizasyonu İzmir Valilik İl Hayvan Koruma Kurulu'nun yasaklanması yönündeki kararı sonrası iptal edildi. Ancak daha sonra Organizasyon komitesi, boğa güreşlerini Tire Çeriközü Köyünü Güzelleştirme yararına yapacaklarını belirterek Valilikten tekrar izin almayı başardı.

HAYTAP DEVREDE


Bunun üzerine devreye giren HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, İzmir Valisi Erol Ayyıldız'a yazdığı dilekçede, “Çağdaşlaşma yarışına girmiş ülkemizde deve ve boğa güreşlerini yaptıran ilçeler, devecilerin baskılarıyla çığ gibi artmaktadır. Her güreş ve dövüşte olduğu gibi deve ve boğa güreşlerinde de şiddet vardır. Güreşlerde bacağı kırılan veya yaralananların sucuk olduğu bilinmektedir. Zaten bir hayvanın güreşirken bacağının kırılması da bu tip organizasyonların şiddet içermesine örnektir. Güreşçiler, bir köy yararına bu güreşlerin yapılacağı bilgisi ile talepte bulunmuştur. Ancak bir iyilik yapmak isteniyorsa mutlaka hayvan dövüştürülerek yapılmamalıdır. Yerine deve veya boğa güzellik yarışması vs. yapılamaz mı?” ifadelerini kullandı. Dilekçeyi değerlendiren Vali Ayyıldız, boğaların güreştirileceği organizasyona verilen izni iptal etti.

11. Madde açık


Önder, 5199 Sayılı Kanun iyi okunduğu takdirde, zaten deve, boğa güreşi gibi organizasyonların hukuki temelinin olmadığının da anlaşılacağını belirterek kanunun 11. Maddesi'ni şöyle hatırlattı:
“Hayvanlar, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitilemez.
Hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürmek yasaktır. Folklorik amaca yönelik, şiddet içermeyen geleneksel gösteriler, Bakanlığın uygun görüşü alınarak il hayvanları koruma kurullarından izin alınmak suretiyle düzenlenebilir.”