Haber/ Murat ERVİN

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü için yeni bina bulunamaması halinde son çare olarak Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) taşınılacağını söyledi. AKM'nin isminin değiştirilmeyeceğini de sözlerine ekleyen Vali Köşger, “Emniyet Müdürlüğü binası tamamlanana kadar geçici bir süre burada kalınacak. İçeride hiç bir tadilat yapılmayacak ve müdürlüğün yeni binası bitince de taşınılacak” dedi. 

İzmir'deki basın kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya gelen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vilayet binasındaki toplantıda 9 Eylül gazetesinin gündeme getirdiği İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nün Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) taşınacağı konusuna da değinen Vali Köşger, geçtiğimiz yılki 6.6'lık depremde zarar gören Müdürlük binası için geçici yer baktıklarını vurguladı. Köşger, “Yer bakıyoruz fakat gerek maliyet gerekse depreme dayanıklılık bakımından çeşitli binaları inceliyoruz. Fakat yer bulamazsak son çare olarak AKM'ye taşınacak” diye konuştu.

VALİLİK DE KULLANMIŞTI
30 Ekim 2020'deki depremde Valilik binasının da hasar gördüğünü aktaran Köşger, “Depremin ardından Valilik ek binası, Tapu Kadastro ve Defterdarlık binalarını boşalttık. Emniyet de hasar gören binalardan biri. O günden beri Emniyet için yer arıyoruz ve bu kapsamda uygun olan, boşaltılacak olan çeşitli kamu binalarına bakıldı ve çeşitli alternatifler üzerinde değerlendirmeler yapıldı. AKM binası da bizim depremin ardından valilik ek binamızı taşıdığımız ve kullandığımız bir binaydı. Valilik olarak orayı geçici olarak kullandık. AKM'nin herhangi bir yerini tadilat yapmaya gerek duymadan kullandık. Biz burayı boşattıktan sonra Emniyet için de bu bina gündeme geldi. Emniyet Müdürümüz ve Ege Üniversitesi Rektörü arasında müzakere yapıldı” ifadelerini kullandı.  

'İSMİ KALACAK, FAALİYETLER SÜRECEK'
Emniyet Müdürlüğü için halen bina arayışlarının sürdüğünü vurgulayan Köşger, şunları söyledi:  “Eğer, Emniyet için daha uygun bir bina bulursak AKM'ye değil bulacağımız binaya taşınırız. Ama burada bir bardak suda fırtına koparmanın da anlamı yok. Hatta fırtına koparmayı gerektirecek ortada bir bardak su bile yok. Şayet oraya taşınırsak bile orası bir kültür merkezi olarak kalacak. İsmi değişmeyecek, faaliyetler devam edecek. Binada herhangi bir tadilat yapılmayacak ve Emniyet'in 45 dönüm arazi üzerine yapılacağını açıkladığımız ve bütçeden de 425 milyon TL para ayrılan, ki bu bütçe 650 milyon TL'yi bulacağı tahmin edilen, bina en kısa sürede yapılacak ve Emniyet o binaya taşınacak. Böylece İzmir'de salkım saçak, sağda solda serpiştirilmiş olan Emniyet hizmetleri tek bir kompleks içinde modern şekilde hizmet verecek.” 

'YIKMAYA KADAR GÖTÜRDÜLER'
İsim vermeden İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı 'AKM'yi yıkacaklar' sözlerini de eleştiren Vali Köşger, “İşi binayı yıkmaya kadar götürdüler. Bina yıkılmayacak, içinde bir tadilat yapılmayacak, herhangi bir kısmına dokunulmayacak. Yani herhangi bir müdahalede bulunulmayacak, binanın ismi, cismi, kimliği değişmeyecek. Olay tamamen mecrasından saptırıldı. AKM konusunda siyasete malzeme edilecek bir şey yok. Maksadımız hiç kimsenin yaptığı bir eserini ortadan kaldırmak değil, Atatürk ve Atatürk ismiyle hiç kimsenin problemi yok” dedi. 

KONGRE BİNASI TESCİLLENİYOR
İzmir deyince hemen akıllara 3 konunun geldiğini anlatan Köşger, “Bunlar; düşmana ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu olan 9 Eylül tarihi ve İzmir İktisat Kongresi'dir. Peki size soruyorum İktisat Kongresi'nin yapıldığı binaya ne oldu? Bunu kim yıktı? Ben yerini tespit ettim orası otopark yapılmaya çalışılıyor. Buranın bir kısmının tescillenmesi için ben yazı yazdım ve orasıyla ilgili bir çalışma başlattım. Bugün kentte bir iktisat kongresi yapacak olsak bir kongresi binası yok. Atatürk'ün yaptığı İzmir İktisat Kongresi'nin devamı yapılacak olsa kongre bir otelde mi yapılmalı?” diye sordu.