Haber/  Didar DEMİRCİ

Türkiye’nin güney kıyıları günlerdir yangınlarla mücadele ederken, İzmir'de ve Aydın'da vatandaşlar dün kızıl bir sabaha uyandı. Gökyüzünün kızılımsı rengi İzmirlilerde yangın endişesine neden olurken, uzmanlar duruma Afrika'dan toz taşınımı ile orman yangınlarındaki duman ve partiküllerin rüzgar akışlarıyla burada kadar ulaşmasının neden olduğunu söyledi. Konuya ilişkin uzmanlar kanser riskine karşı uyardı.

Hassas gruplara dikkat

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, yangından kaynaklı özellikle Muğla ve Antalya bölgelerinde hava kirliliği olduğuna dikkat çekerek, “Yanmayla birlikte açığa çıkan partikül maddeler nedeniyle bölgede ciddi bir hava kirliliği var. Hem yangına müdahale edenlerin hem de o bölgelerde yaşayanların özel aktif karbonlu maskeler kullanması gerekiyor. Çünkü bu maddeler havada olduğu için kanserojen etkileri ve dolayısıyla onun yarattığı kirleticiler var. O nedenle hassas gruplar, hamileler, çocuklar, solunum yolu rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar gibi gruplar bu süreçten daha çok etkilenecek. Yangın müdahalesinde bulunmayan vatandaşlar evlerinde kapılarını, camlarını kapatmalı. Çalışanlar veya yangına müdahalede bulunanlar da maske kullanmaya özen göstermeli” diye konuştu.

Maske kullanımı önemli

Kınay ayrıca İzmir’de hava renginin değişmesiyle ilgili görüşlerine de yer vererek, “İzmirliler aslında Yunanistan’daki yangının ve Sahra çöl tozunun etkisini yaşadı. Bu doğrultuda daha önce de çöl tozlarıyla ilgili uyarılarımız olmuştu. Normalde zaten çöl tozunu yaşayacaktık. Üstüne yangınla oluşan duman eklendi” ifadesini kullandı. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise, şöyle konuştu: “Partiküller uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir. Bu dumana maruz kalan vatandaşların hızla o alandan uzaklaşması gerekiyor. Bu dumana uzun süre maruz kalan kişiler, solunum ve dolaşım sisteminde uzun vadede sorunlarla karşılaşabilir. O ortamda zorunlu olarak durması gereken kişilerin de N95 gibi koruyucu maskeleri kullanması şart.” Çamlı ayrıca, yanan binalardan çıkacak asbest tehlikesine karşı da uyararak, “Mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerekiyor” dedi.

Yıllık ortalamanın 9 katı alan kül oldu

Akdeniz coğrafyasında ve Türkiye'de önceki yıllara oranla çok daha sert bir yangın sezonu geçirilirken, son yangınlarla Türkiye'de bu yıl yanan alan büyüklüğü ortalamanın yaklaşık 9 katına çıktı. Öte yandan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, ormanların yenilenmesinde en iyi yöntemin yanan alanların kendi haline bırakılması şeklinde de adlandırılan doğal yenilenme olduğunu aktararak, bu durumda ormanların biyoçeşitliliğinin kaybedilmeden yenilendiğini ifade etti.

Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği kurulacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmaris'teki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile basın toplantısı düzenledi. Pakdemirli, “Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği'nin kurulmasının vakti gelmiştir. Çünkü akut dönemleri, bundan sonra sıcak hava ve küresel ısınmayla beraber yaşayacağımız anlaşılıyor. Bunu, önümüzdeki günlerde de özellikle Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerle de paylaşıyor olacağız” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Muğla'da yangın sebebiyle 11 bin 844 haneden 36 bin 365 vatandaşın tahliye edildiğini söyledi. Soylu, “Toplam 156 bina acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı konumdadır. 77 konut da aynı kapsamdadır. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hem de AFAD, buraya toplam 20 milyon liralık bir yardım göndermiştir” diye konuştu.