5 Eylül 2016 tarihinde Çin’in Long March-2F T2 isimli roketiyle birlikte uzaya fırlatılan deneysel uzay laboratuvarı Tiangond-2, önümüzdeki günlerde atmosfere giriş yapacak.

Bu 8,5 ton ağırlığındaki uzay laboratuvarı, atmosfere girdikten sonra ise kontrollü bir şekilde Büyük Okyanus’un güneyine kontrollü bir şekilde düşürülecek.İki yıllık bir kullanım ömrü ile yörüngeye gönderilen ve farklı alanlarda deneylerin gerçekleştirildiği bu uzay laboratuvarı, daha önce 32 günlüğüne iki taykonotu (Çinli astronot) da ağırlamıştı. Bu görev,Çin uzay araştırmalarının en uzun insanlı görevi olarak tarihe geçmişti.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi’nin (CMSEO) yaptığı açıklamaya göre uzay laboratuvarının kontrollü düşürme için şu ana kadarki bütün hazırlıklar sorunsuz şekilde devam ediyor.

Bu haberin neden önem teşkil ettiğini düşünebilirsiniz, onu da sizlere şöyle açıklayalım: 2011 yılında uzaya gönderilen ve 2013 yılında kullanım süresi biten Tiangong-1 adlı ilk uzay istasyonu kontrolden çıkmış ve 2018’de Büyük Okyanus’un güneyinde infilak etmişti. Bu yüzden Tiangong-2’nin kontrollü düşürülmesi için gerekli olan bütün düzenlemeler yapılıyor.

Çin, Uluslararası Uzay İstasyonu programının bir parçası olmadığı için Tiangong-1 ve Tiangong-2 uzayda kalıcı bir istasyon kurma çalışmaları için büyük önem teşkil ediyor.

Çin’in kalıcı uzay istasyonu Tiangong-3 ise tahminen 2022-2024 yılları arasında yörüngeye yerleştirilecek. Hubble teleskobundan 300 kat daha güçlü bir teleskobun entegre edileceği söylenilen bu uzay istasyonunun 3 taykonotu da bir yıl boyunca ağırlayabilecek kapasitesi olacak.(ONEDİO)