Polisin engelleme girişimi sonrası basın açıklamasına katılan ve doktor olduğunu ifade eden bir sağlık çalışanı, "Burası hastane, ben de doktorum. Ben nereye dağılacağım" diyerek polise tepki gösterdi

İzmir Valiliğinin il genelinde sağlık kurumlarında yapılacak toplantı, etkinlik ve eylemlere yasak getirmesi kararının ardından bugün Urla’da yapılan basın açıklamasına polis müdahalesi gerçekleşti.

SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz ve beraberindekiler ek ödemelerdeki kesinti, 4B’lilerin kadroya alınması, performans sistemi ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konularında açıklama yapmak istedi. Ancak polis Urla Devlet Hastanesi bahçesindeki açıklamayı engellemeye çalıştı.

“Burası hastane, ben doktorum, nereye dağılacağım!”

Polisin “Açıklama yapıyorsunuz” diyerek Batmaz’ı engelleyip sağlık çalışanlarına “Dağılın” demesi üzerine, basın açıklamasına katılan ve doktor olduğunu ifade eden bir sağlık çalışanı, polise şöyle tepki gösterdi:

Burası hastane, ben de doktorum. Ben nereye dağılacağım! Siz yeri geldiğinde sağlıkçı istediğinizde bizi bulamayacaksınız. Sakin olun. Saygı duyun. Pandemi sürecinde biz can güvenliğimiz olmadan çalıştık. Bu açıklamayı hak ediyoruz.
Alanda bulunan diğer sağlık çalışanlarının da direnmesiyle açıklama sürdürüldü ve yasağa karşı mücadele edileceği vurgusu yapıldı. Açıklama “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla sonlandırıldı.

“Çıkarılan yasağa karşı mücadele edeceğiz”

İzmir SES Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy ise valiliğin aldığı yasak kararına ve bugün gerçekleşen polis müdahalesine karşı şunları kaydetti:

Bilindiği üzere pandemi süreci devam etmekte ama normalleşme kararları ile birlikte halka açık yerlerde insanlar yoğun şekilde bir araya gelmekte. Toplu taşımalarda kalabalık bir şekilde seyahat etmekteler. Malum, fabrikalar, tüm üretim yerleri ve çalışma alanları faaliyette iken fiziksel mesafesini koruyarak sağlık çalışanlarının hastane bahçelerinde yaptıkları eylemlerden rahatsız olanlar bize kendi bahçelerimizi yasak etti.

Oysa basın açıklamamıza gelen güvenlik güçlerinin çoğu maskesizdi. Ve mesafe kuralına uygun olmadıklarını görmezden gelerek, biz sağlık çalışanlarının haklarını aramak, uygulanan şiddeti kınamak için kendi iş yerlerimizde yapacağımız açıklamayı engellemeye çalıştılar. Yasayla güvence altına alınan sendika çalışmamızı engellemeye çalıştılar.

Sağlıkta dönüşümle birlikte piyasalaşan sağlık hizmeti kar amacında olup biz çalışanların sağlığını ve güvenliğini hiçe sayarak sürekli şiddete açık hale getirmiştir. Ülkede artarak devam eden, özellikle aktivist kadınlara uygulanan şiddeti ve daha dün Karabağlar ilçemizin aile hekimliğinde yaşanan şiddeti kınıyor ve faillerin yargılamasını istiyoruz. Yetkililerden şiddet yasasının daha caydırıcı ve yaptırımı olacak şekilde çıkarmalarını talep ediyoruz. Sendika haktır, sendikal çalışma engellenemez. Çıkartılan il Hıfzıssıhha kurulunun yasağıyla ilgili gerekeni yapacağız. Birlikte mücadeleye devam.

Dün İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan aile hekimliğinde bir sağlık çalışanına şiddet uygulanmış, sağlık çalışanları da “Sağlıkta şiddete son” diyerek protesto düzenlemişti. Bugün polis tarafından engellenmeye çalışılan açıklamada bu şiddet olayına da yer verildi.