HABER/ Özge GÜNERKEN

Yaklaşık 5 yıldır zehirlemeler nedeniyle sokak hayvanlarının can verdiği, son olarak da bir kedinin okla vurularak öldürüldüğü Urla’da hayvanseverler yaşananlara isyan etti

İzmir’in güzel ilçesi Urla’da ardı arkası kesilmeyen hayvan katliamları sonunda hayvanseverleri isyan ettirdi. Zehirlemeler nedeniyle son 5 yılda onlarca hayvanın yaşamını yitirdiği ilçede, katliamların sorumluları ise tüm çabalara rağmen bulunamadı. Son iki ayda üst üste zehirleme olaylarının meydana geldiği, ayrıca bir kedinin de okla vurularak öldürüldüğü ilçede geçen Pazar günü eylem gerçekleştirildi. Urla Hayvan Hakları Platformu ve Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği’nin (KİHAYKO) organize ettiği eyleme, İzmir Barosu, Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER), Hayvan Hakları Federasyonu - HAYTAP, Beşiktaş Çarşı Grubu, Karabağlar KARÇEV, Buca EFODER gibi STK’lar ile siyasi parti temsilcileri, belediye başkan adayları ve hayvan hakları savunucuları destek verdi. Urla’daki Atatürk Mahallesi Gazeteciler Sitesi önünde toplanan yaklaşık 100 hayvansever, katliamlara tepki gösterdi. Bazı hayvanseverler eyleme evde besledikleri hayvanları ile katıldı. “Susma suça ortak olma” sloganları atan eylemciler, ellerinde “Dikkat! Urla’da kedi ve köpek katilleri var”, “Yeter artık, Urla’da katliam son bulsun” yazılı dövizler taşıdı.

Komisyon kurulsun

Eylemi organize eden Urla Hayvan Hakları Hareketi Platformu’nun yöneticisi Ender Ülger geçen 15 Mart’ta bir kedinin okla vurulmasına tepki amacıyla üzerinde 2 ok taşıdı, ayrıca yüzüne kedi bıyığı çizerek, eyleme katıldı. Ülger yaptığı konuşmada, “Burada bir kedi okla vurularak öldürüldü. Biz bu olayın faalinin bulunup kim olduğunun da açıklanmasını istiyoruz” dedi. Basın açıklamasını okuyan mahalle sakinlerinden Hüseyin Tosun ise sokaklara bırakılan zehirli yiyecekleri yiyen hayvanların öldüğünü, çocukların oynadığı parklara bırakılan bu zehirlerin çocuklara da zarar verdiğini kaydederek, “Bu olaylar ilçemizde ciddi anlamda güvenlik zafiyetinin olduğunu göstermekte. Zehirlenme olayları Gazeteciler Sitesi civarında 4 yıldır artarak devam ediyor. Hayvana şiddetin, insana olacak şiddetin ön habercisi olduğu göz önünde bulundurulmalı. Emniyet, kaymakamlık, belediye gibi birimlerin de içinde olduğu bir komisyon kurulmalı ve gerek hayvanların gerekse insanların korunmasına yönelik güvenlik önlemleri alınmalı” dedi.

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyon üyesi ve HAYTAP Temsilcisi Senem Demirel Acar da 5199 sayılı kanunun yetersizliğine değinerek, bugün failler bulunsa bile sadece para cezası alacağını anlattı; yetkililere yeni yasanın derhal çıkarılması çağrısı yaptı. CHP İzmir eski milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ise konuşmasında 5199 sayılı kanunun çıkarılması için çok sayıda önerge verdiklerini ancak sonuç alamadıklarını, yasa çıkıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerimi bildirdi.