Urlalı işletmeci Coşkun Akarcalı, açacağı işletme için istenen bütün evrakları verdiği halde 25 aydır Urla Belediyesi'nden ruhsat alamıyor. Belediye ise "evraklar hala eksik" diyor.

ENGİNUrlalı işletmeci ve ressam Coşkun Akarcalı, 25 ay önce Urla Sanat Sokağı'nın üst kısmında bulduğu bin 300 metrelik, ağıl olarak kullanılan araziye, gündüzleri sanat atölyesi geceleri kafe-bar olarak kullanacağı bir tesis yapmaya karar verdi. Akarcalı, "İşletme ruhsatını alabilmek için Urla Belediyesi'ne başvurdum. Prosedürü yerine getirmem için birçok evrak istediler. Başvuru formunu, tapu ve yapı kullanma izin belgesini, vergi yoklaması kağıdını, oda kayıt belgesini, sicil tasdiknamesini, itfaiyenin uygunluk raporunu, çevre temizlik ve reklam vergisi belgesini, şebeke suyu bağlantı belgesini, adli sicil kaydını, mesafe uygunluk yazısını hazırladım. Bu işlemleri tamamlamak tam altı ayımı aldı. İşletme alanımın içinde bir eski bina vardı. Bu binanın 2004'ten önce yapıldığına dair kayıt istediler. Urla Belediyesi'nde olması gerekiyormuş. Ama belgeyi belediyede de bulamadılar" diye konuştu.

YOKUŞA SÜRÜYORLAR


Ardından, kiraladığı arazinin işletmesiyle ilgili olmayan bölümündeki eski bina için belediyeye çağrıldığını, kendisine "Restorasyon projesi hazırlat, Anıtlar Yüksek Kurulu'na git" dediklerini söyleyen Akarcalı şunları ekledi: "Proje hazırlattım gereğini yaptım. Anıtlar Yüksek Kurulu 'bu olayın bizimle hiç ilgisi yok' yanıtı verdi. Bu arada işletmem için hazırladığım dosya Urla Belediyesi İmar Müdürü Aslı hanımın odasında kayboldu. Dosyayı yeniden hazırladım. Ruhsata ulaşma konusunda olumlu adımlar attıkça Urla Belediyesi Başkan Yardımcısı Ziya Çamsarılıoğlu'ndan geri dönüyordu. En son bana 'o eski binayı altı ay içinde restore edeceğine dair taahhütname ver, ruhsatını al" dediler. Taahhütnameyi de verdim ama şimdi kimse benimle muhatap olmak istemiyor. CHP İzmir Başkanlığı, Urla CHP İlçe Başkanlığı devreye girdi ama nafile. Bana o ruhsatı vermiyorlar. Randevu alabilmem için bile dilekçe yazmamı istiyorlar."

Beni ağlattılar


Coşkun Akarcalı, 7 sanat atölyesi ve kafe-bar'ı içeren bir proje hazırladığını belirterek, "Ben ressamım, burada gündüzleri çocuklara sanat eğitimi verecektim. Engelli çocuklar için kukla tiyatrosu gösterileri düzenleyecektim, aerobik dersleri verilmesini sağlayacaktım. Artık buranın kirasını ödemeyecek hale geldim. 25 aydan bu yana ruhsat vermelerini bekliyorum. Burayı gülmek için açtım ama beni ağlattılar. Beklediğim süre içinde burası için aldığım 16 masa ve 80 sandalye, gölgelikler, ışıklı aydınlatmalar çürüdü. Şimdi ruhsatı verseler aynı masrafı yeniden yapmaya başlayacağım ama nasıl yapabilirim bilmiyorum" dedi.

Evraklar hala eksik


Ruhsat problemi ile ilgili olarak Gazete 9 Eylül'e açıklama yapan Urla Belediyesi yetkilileri ise şu bilgileri verdiler: "Coşkun Akarcalı belediye ile ilgili evraklarının çoğunu tamamladı ama kendisinden işletme alanının arkasında bulunan tarihi yapı için restorasyon projesi hazırlamasını ve Anıtlar Yüksek Kurulu'na başvurmasını istedik. Ancak bu projeyi hazırlatmadı. Kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. İstenenleri tam olarak yerine getirmediği için ruhsat onayı veremiyoruz."