Haber/ Didar DEMİRCİ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), pandemi nedeniyle fakültelerindeki 657’ye tabi 4D’li temizlik işçilerini merkeze çekti. Söz konusu uygulamayla ihtiyaç halinde temizlik görevlilerini merkezden fakültelere gönderecek bir havuz sistemi oluşturuldu. Bu sistem ise kafa karışıklığına neden oldu. Öte yandan işçilerin üyesi olduğu Tez- Koop İş Sendikası, iş yerinde henüz yetki alamadığı ve de DEÜ ile bu konudan dolayı mahkemelik olduğu için işçilerin yaşadığı soruna müdahil olamıyor. İşçiler ise çalıştıkları yerlerin değiştirilmesi ve daha sonrasında bilmedikleri bir fakülteye gönderilmeleri ihtimallerinden rahatsızlık duyuyor.

Sözleşme maddesi devrede

Tez-Koop İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Caner Fırat, temizlik personelinin rektörlük binası çatısı altında toplanmasına ilişkin gazetemize açıklama yaptı. DEÜ ile yetki konusunda mahkemelik olduklarını dile getiren Fırat, işçilerin yaşadığı bu sorunun temelinde bireysel iş sözleşmelerinde yer alan bir madde olduğuna değindi. Fırat, “İşçiler, işe girişlerinde ‘Dokuz Eylül Üniversitesi çatısı altındaki her yerde çalışmayı kabul ediyorum’ gibi bir maddenin olduğu sözleşmeye imza atmışlar. O nedenle iş veren böyle bir karar alabiliyor. Ama tabi bunların düzelmesi için sendika aracılığıyla toplu sözleşme olması lazım” dedi.

'Ne olacağımız belli değil'

İsmini vermek istemeyen bir temizlik işçisi, kendilerine yeterli bir açıklama yapılmadığını söyleyerek şöyle devam etti: “Bu sistemde ne olacağımız belli değil. Bize, siz Sağlık İş’e üye olmadığınız için yani sağlık çalışanı değil, büro elemanı olarak geçtiğiniz için, çalıştığınız yerde laboratuvar olduğu için siz orada çalışamazsınız diyorlar. Ama ben ve birçok arkadaşım yıllardır burada çalıştık. Kanunsuz mu çalıştık o kadar yıl? Nerede iş varsa oraya göndereceklermiş. Kimsenin umurunda değil, evimiz kira mı, çocuk okula gidiyor mu? Orada bizi toplayacaklarmış, ihtiyacı olan diğer fakültelere göndereceklermiş.” Didar DEMİRCİ