HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Down Sendromu Derneği, Uşak Üniversitesi'nin işbirliği ve Yaşar Üniversitesi'nin katkıları ile başlatılan “İn Orchestra” projesi sayesinde down sendromlu gençler, tiyatro eğitimi alıyor. 2016 yılından beri “Umut Otobüsü” adlı oyunun provalarına çalışan down sendromlu bireyler, İtalya Floransa'da zihinsel engelli bireylerin yer aldığı sanat festivaline katılarak, Türkiye'yi temsil edecek.

Projenin merkezi italya

Proje Koordinatörü Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Özçınar, “Projemizin asıl koordinatörü İtalya'da. Floransa'da bir müzik okulundan çıkan bir fikir. Küçük bir proje fikri yazma aşamasındayken, internet üzerinden tanıştık. Yaptığım projeleri gönderdim. Sonra birlikte projeyi oluşturduk. Ben, projenin Türkiye ayağını üstlendim. Birlikte geliştirdik. İtalya'nın Ulusal Ajansı'ndan 100 üzerinden 96 puan alarak, hayata geçirilen bir proje. Projenin İzmir ayağında, 15 adet down sendromlu bireyimize, 5 eğitmen tarafından tiyatro eğitimi veriliyor” dedi. Amaçlarının, Haziran ayı sonrasında İtalya'da düzenlenen zihinsel engelli bireylerin yer aldığı sanat festivaline katılarak, Türkiye'yi temsil etmek olduğunu ifade eden Özçınar, “Amacımız bir tiyatro oyunu sahnelemek ama aslında sadece oyun sahnelemek değil. Asıl amacımız, verdiğimiz eğitimler ile birlikte, çocukların becerilerini gelişmek, kendilerine olan özgüveni artırmak, birbiri ile iş yapmalarına teşvik etmek. Türkiye dışında da benzer sıkıntılar yaşayan çocukları bir araya getirerek, onların bu sorunlara karşı daha yenilikçi ve daha üretken çözümler üretmesini sağlamak” diye konuştu.

Tiyatroyla geliştiler

2016 yılından beri her hafta cuma günleri derslere devam ettiklerini söyleyen Özçınar, down sendromlu bireylerin tiyatro eğitimi sayesinde geliştiklerini ve beceri kazandıklarını dile getirdi. Özçınar, şu ifadeleri kullandı: “İlk derslerimizde bırakın çocuklar ile ortaklaşa bir şey yapmayı, birlikte bir arada olmaları bile çok zordu. İletişim kurmaları çok zordu. Ancak derslerin sayıları arttıkça çocukların kurduğu kelimelerin sayısı da arttı, bireyler eğitmenleri ile göz kontağı kurmaya başladı.” Özçınar, 21 Haziran'da İzmir'de sahnelenecek “Umut Otobüsü” adlı tiyatro oyununda, yardımlaşma ve dayanışmanın anlatıldığını belirterek, “Daha şimdiden İzmir'in ilçelerinden turne teklifleri almaya başladık. Bu projeyi devam ettirmek istiyoruz. 'İzmir Down Sendromu Derneği' ile birlikte bu projenin devamlılığını, kalıcılığını ve çocukların istihdamını sağlayacak fikirler üretiyoruz” ifadesini kullandı.

Topluma kazandırılmalı

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Özçınar, Türkiye'de down sendromlu bireylere yönelik çalışmaların az olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de çok fazla eksik var. Örneğin, Fransa'da, İtalya'daki ortaklarımız ile yaptığımız toplantılarımızda, bu eğitimlerin oralarda kalıcılaştığını gördük. Daimi çalışmalar yapılıyor. Bizde ise 'Dünya Engelliler Günü'nde, 'Down Sendromlular Günü'nde, sahneye çıkılıyor, farkındalık yaratılıyor. Çalışmalar çok lokal düzeyde gerçekleşiyor. Toplumda yaşayan her bireyin, içinde yaşadıkları topluma bir sorumluluk olarak, onları farkederek destek olması gerekiyor. Ülkemizde çok fazla bir ön yargı var. Zihinsel engelliler, toplumsal ön yargı ile karşılaşıyorlar. Ön yargı beslemek yerine bu bireylerin toplum içerisine kazandırılmaları gerekiyor.”