İran’dan gelen ve gözlem altında tutulan yolcuların testlerinin negatif çıktığını bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs vakası olmadığını yineledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı, son durumu açıkladı.

Koronavirüs salgınında son durum!

Koronavirüs salgınının devam ettiğini belirterek, şu anda Çin dışında 36 ülkede görüldüğünü vurgulayan Koca, şu bilgileri verdi:

“Dünyadaki vaka sayısı 91 bin 191’e, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 768’i bulmuştur. Çin’den bildirilen günlük vaka sayısında giderek azalma eğilimi görülse de diğer ülkelerde bildirilen vaka sayısında artış eğilimi devam etmektedir. Çin’de daha önce her gün bin ve üzeri vaka sayısı ilave oluyor iken, son dönem 400- 500’lere kadar indi. Çin’deki bu eğriyle bu pikin tamamlandığını, stabil kaldığını ve artış hızının düştüğünü görüyoruz. Ama diğer ülkelerde de giderek bir artış içinde olduğunu görüyoruz.

“Ülkemizde koronavirüs vakası yok”

En son Yunanistan’da da bir vakanın bildirilmesi sebebiyle tedbirlerimizi yoğunlaştırmamız gerekmiştir. Bugüne kadar aldığımız tedbirler sonucu ülkemizde vakaya rastlanmamıştır; ama bundan sonrası için rastlanmayacağı anlamına gelmediğini söylemek istiyorum. Bütün çabamız ülkeye girişinin önlenmesine yönelik olmaktadır.”

Bakan Koca, İran’da vaka sayısının ve ölümlerin hızla arttığını kaydederek, “Bugün itibarıyla İran ile olan kara sınır kapılarımızda özellikle sahra hastanelerimizi de oluşturup gelen Türk vatandaşlarımızı alacağız. İranlı hiç kimseyi almayacağız. Ama gelmek isteyen Türk vatandaşlarımızla ilgili, özellikle Kum ve Meshed geçmişi olan kişilerin 14 günlük uygun bir ortamda gözetilmesi, klinik bulgusu olan kişilerin hastane ortamında takibi, hiçbir klinik bulgusu olmayan kişilerin gözlem evi, hastane ve misafirhane gibi yerlerde en az 7 gün bekletilmesi, devamında gerektiğinde risk analizi yapılarak 14 güne gerekirse evde tamamlanması şeklinde bir yaklaşım benimsendi” dedi.

“İran’dan gelenlerin testleri negatif çıktı”

İran’dan gelen Türk vatandaşlarının Ankara’daki iki merkezde gözlem altına alındıklarını hatırlatan Koca, “Günlük muayeneleri yapılmakta. Şu ana kadar ateş veya hastalık bulgusu anlamında bir farklılık olmadığını, herhangi bir yolcumuzda bir ateş durumunun olmadığını söylemek istiyorum. Özellikle ateş yakınması olan hastalarımız vardı. Giderek artan solunum sıkıntısı gibi klinik olarak ilerleme, kötüleşme olmadığını söyleyebiliriz. Yapılan testler negatif çıktı, koronavirüs açısından virüs taşımadıklarını söylemek istiyorum. Bu dönemde sonuçlar negatif çıktı; ama önümüzdeki dönemde negatif çıkacağı anlamına gelmeyebilir. Bu dönemde 7’nci günde tekrar bu numunenin tekrarı, sonra risk durumuna göre gerektiğinde evde 14 güne tamamlamak yönünde bir yaklaşım benimsendi” ifadelerini kullandı.