Haber/ Didar DEMİRCİ

Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma tarifelerine zam yapma kararı aldı. Ancak söz konusu karar çıkmaza girdi. İlk olarak mart ayında ulaşıma yüzde 38’lik zam yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kararı İzmir 6. İdare Mahkemesinde ‘yürütmenin durdurulması’ davasıyla kaldırmak durumunda kaldı. Ardından Büyükşehir’in 1 TL’lık zam önerisi de UKOME’den reddedildi. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı meclis birleşimine ulaşım zammı önerisini getirdi ve bu önerge oy çokluğuyla kabul edilerek ilk İzmir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nda gündeme getirildi.

Ulaşım zammı kararının UKOME Genel Kurulu’ndaki üye çoğunluğunun iktidar yanlısı olması nedeniyle sürekli reddedildiğini öne süren İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu kez çareyi İzmir Minibüsçüler Odası’nın zam talebiyle birleştirmekte buldu. İzmir’deki tüm ulaşımı kapsayan torba zam teklifi UKOME’den yine geçemedi.

TORBAYLA DEĞİL, TEK TEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım tarifelerine yüzde 15 civarındaki zam talebi ile servis ve minibüsçülerin yüzde 25’lik zam talebini öneren önerge, UKOME Genel Kurulu’nda reddedildi. Söz konusu önergenin ayrı maddeler halinde önümüzdeki günlerde yapılacak UKOME Genel Kurulu’nda yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Öte yandan UKOME’deki hükümet temsilcilerinin torba teklife tepki gösterdiği öğrenildi. Bir sonraki UKOME toplantısında zam taleplerinin ayrı maddeler halinde gündeme getirilmesi kararlaştırıldı.

MERT: MALİYETLER İÇİNDİ

İzmir Servisçiler Odası Başkanı Erdem Mert kararla ilgili, “Yüzde 25'lik bir zam talebimiz vardı. Geçerliliğini koruyor. Önümüzdeki günlerde yeniden bir araya gelinecek. Ben sorunun aşılacağını düşünüyorum. Bizim yüzde 25'lik zam talebimiz para kazanmak için değil, maliyetleri karşılamak içindi. Konu yakın bir tarihte çözülecektir. Okulların açılmasına da kısa bir süre kaldı. Bekliyoruz” ifadelerini kullandı.