Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ücretlerin artırılması ve vergi yükünün azaltılması talebiyle İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) önünde açıklama yaptı. Hükümetin önümüzdeki sene için hedefledikleri yüzde 8 enflansyon üzerinden ücretleri artırmayı planladığını belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Evlerimize gelen faturalar yüzde 8 değil, en az yüzde 50 zamlandı. Pazarda, markette gıda ürünleri yüzde 8 değil, en az yüzde 30 zamlandı. O halde ücretlerimiz neden gerçek enflasyon oranında değil de hedeflenen enflasyona göre artsın?" diye konuştu.

Fonlar yağmalanıyor

Evrensel'in haberine göre Çerkezoğlu, ücretleri ödenmediği için Eskişehir'den Ankara'ya yürüyen Birleşik Metal-İş üyesi Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçilerine yönelik polis müdahalesine de tepki gösterdi. "Ülkeyi yönetenler ekonomik krizi inkar ediyor 'kriz yok' diyor. 'Yaşanan ekonomik sıkıntılar psikolojiktir' diyorlar, 'Ekonomi uçuşa geçti' diyorlar. Fakat bizler için geçinmek her gün daha zor hale geliyor. İşçilerin emekçilerin ekonomisi değil, işsizlik ve zamlar uçuşa geçiyor" diyen Çerkezoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “İşsizlik, cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor! TÜİK verilerine göre her dört gencimizden birisi işsiz! Büyük kentlerde her üç genç kadından birisi işsiz! İşsizlik ciddi oranda artarken, her evin sorunu haline gelirken ülkeyi yönetenler ne yapıyor? İşsizlik fonunu sermayeye yağmalatıyor. İşsiz işçilere ait 8.7 milyar TL teşvik adı altında işverenlere aktarıldı. 130 Milyar TL’yi aşan İşsizlik Sigortası fon kaynaklarının yüzde 92’den fazlası, enflasyonun altında faiz oranlarıyla devlet tahvillerine yatırılıyor.”

Vergiyi tavana yayın

2020 yılında yapılacak olan bütçe görüşmelerinin önemine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Bu ülkede devletin topladığı vergilerin dörtte üçünü biz ödüyoruz. Buna rağmen iktidarın ekonomiden sorumlu bakanı çıkıyor, 'Vergiyi tabana yayacağız' diyor. Bu kabul edilemez. Vergiyi zaten taban ödüyor, biz ödüyoruz, işçiler, emekçiler ödüyor. Vergiyi tabana değil tavana yayın!” dedi. "İnsanca Ücret, Vergide Adalet" mücadelesinin startını verdiklerini açıklayan Çerkezoğlu, tüm işçi ve emekçileri bu mücadeleye destek vermeye çağırdı.