Haber / Gökçe Adar

Türkiye'de bir önceki yıla göre çocuk işçi sayısı artarken, bir yandan tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını, okul çağındaki çocukların da eğitim hakkına engel oldu. Türkiye'de 18 milyon okul çağındaki çocukların üçte biri, yani 6 milyon çocuk, koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapanmasının ardından uygulanan uzaktan eğitime erişim sağlayamadı. UNICEF'in yayımladığı rapor, koronavirüs salgınının yoksullukla birleşmesiyle çocukların eğitim hakkının engellendiğini gözler önüne serdi. Araştırma kapsamında televizyon, radyo ve internete erişim ile okulların kapandığı dönemde bu platformlar aracılığıyla müfredatın sunulup sunulmadığına dair veriler toplandı. Raporda sunulan istatistiki veriler, okulların kapalı olduğu dönemde uzaktan eğitime erişime dair kaygı uyandıran bir tablo çizdi.

'CİHAZLARA SAHİP DEĞİL'

Derin Yoksulluk Ağı (DYA), Eylül 2021 raporuna göre ise Türkiye'de hissedilen yoksulluğun çocuklardaki eğitim hakkını kısıtladığı ifade edildi. Yoksulluk altında yaşayan ailelerin çocuklarını okula gönderemediği bildirildi. Raporda şu ifadeler kullanıldı: “Yoksulluk koşulları altında yaşayan çocukların yarısından fazlasının (yüzde 57.8) pandemi döneminde eğitimine devam edemediği görülüyor. Okula devam edemeyen çocukların yüzde 60'ının uzaktan eğitim için gereken teknolojik cihazlara, yüzde 54'ünün ise internet erişimi bulunmuyor. Çocukların yüzde 45'ini takip eden bir yetişkin bulunmazken, yüzde 39'u uzaktan eğitime erişim konusunda yeterli bilgiye sahip değil.”

ZENGİN ÇOCUKLARI

Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, eğitim engelinin gelecek zamanlarda büyük eşitlikleri oluşturacağını ifade ederek, “Türkiye'de yaklaşık 18 milyon öğrencinin 6 milyonunun eğitime erişemediğini biliyoruz. Telafi dersinin verilmesi söz konusuydu ancak Milli Eğitim Bakanı, bu konuyla ilgili somut bir adım atmadı. Bu durumun eğitimde ciddi eşitsizlikler yaratacağını göreceğiz. Ekonomik durumunun daha güçlü olan ailenin çocuklarının bir kaç adım daha önde olduğunun ve avantajlı olduğunu göreceğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu. Gökçe ADAR

Erkekler daha fazla

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2020-2021 yılı verilerine göre; 7 milyon 802 bin 825'i erkek, 7 milyon 391 bin 749'u kız öğrencilerden oluşuyor. Özel okullarda ise 723 bin 749 erkek, 586 bin 856 kız öğrenci eğitim görüyor. Açık öğretimde kayıtlı aktif öğrencilerin 826 bin 31'ini erkekler, 754 bin 733'ünü kızlar oluşturuyor. Örgün eğitimdeki öğrencilerin 1 milyon 225 bin 981'i okul öncesi eğitimde, 5 milyon 328 bin 391'i ilkokulda, 5 milyon 212 bin 969'ü ortaokulda, 6 milyon 318 bin 602'si ortaöğretimde bulunuyor. Ortaöğretimdeki 6 milyon 318 bin 602 öğrencinin 3 milyon 920 bin 83'ü genel liselerde, 1 milyon 731 bin 556'sı mesleki ve teknik liselerde, 666 bin 963'ü de imam hatip liselerinde eğitim alıyor. Eğitim veya öğretim programlarına kayıtlı olmayan yaklaşık 428 binden fazla okul çağındaki çocuk en dezavantajlı ve hassas olanları temsil ediliyor. 
 

'Gelişim geriliğine yol açar'

Aile danışmanı Kübra Nur Uğurlu Kasap, özellikle pandemi döneminde eğitim göremeyen çocukların gelecek için kaygı verici olduğunu ifade ederek, eğitim engelinin gelişim geriliğine yol açacağına vurgu yaptı. Kasap, “Bir çocuğun eğitimden uzak kalması,yetersiz kalitesiz eğitim alıyor olması o çocuğun gelişimindedir eksiklere yol açar. Çocuk, becerilerden yoksun büyümeye mahkum edilir ve  kendi potansiyelini tanıyamaz. Eğitim hakkı çocukların diğer haklarını öğrenmelerinde be bunu kullanmaları konusundada kilit noktadadır” dedi.