HABER / Gökçe ADAR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, TYP'ye karşı çıkarak, programın örgütsüz çalışmayı yaygınlaştırdığını söyledi. Temsilciler, programın iktidarın seçim yatırımı olduğuna vurgu yaptı DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP)'na karşı çıkarak, İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı ve KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal, karşı çıktıkları Toplum Yararına Çalışma Programı'ndan bahsederek şöyle konuştu: “Emekçilerin istihdam şekillerinin hızla değiştirildiği son yıllarda TYP (Toplum Yararına Çalışma Programı) Türkiye’nin bütün illerinde İŞKUR üzerinden uygulanan ve geniş kitleleri kapsayan bir istihdam şekline dönüştü. İŞKUR, 2019 yılı için 80 bin işçi alımını TYP yoluyla yapacağını açıkladı. Bu alımlarda işe başlayan kişiler geçici süreyle alınıyor, genellikle 6 veya 9 ay süreyle çevre temizliği, inşaat işleri, bakım onarım çalışmaları ya da temizlik hizmetleri gibi farklı işlere yönelik mevsimsel ihtiyaçları karşılamak üzere çalıştırılıyor. Kişilerin görev aldıkları süre boyunca sigorta primleri ve asgari ücreti devlet tarafından ödeniyor.”

Hayal kırıklığı

Çıkarılan program ile bir çok işçiye kadro umudunun verildiğini ancak program sonrası işçilerin hayal kırıklığı yaşayacağını dile getiren Vardal, “Krizin etkisinin emekçiler üzerinde daha çok hissedildiği bu günlerde, İzmir’de İŞKUR yerel seçimler öncesinde TYP ile işçi alımlarını hızlandırdı. İzmir’de çeşitli kamu kurumlarına şimdiye kadar bin 500 işçi alımı yapıldı. Bu sayının seçime kadar artacağı da biliniyor. İzmir’de İŞKUR uzunca bir süredir ‘liste yöntemi’ ile işçi alımı yapıyor. Yasada bu listelerin kimler eliyle oluşturulacağı veya hangi kriterlere göre belirleneceği nedense belirtilmiyor. İzmir de ise listelerin AKP İl Başkanlığı tarafından İŞKUR'a iletildiği de artık herkesçe biliniyor. Birçok emekçi belki ileride kadroya alınırım umuduyla, asgari ücretli ve geçici bir iş için torpil bulmaya çalışarak AKP il ve ilçe örgütlerinin kapılarını aşındırıyor. Eğitimden sağlığa kadar belli başlı kamu hizmetlerinde personel açığı TYP programı ile doldurulmaya çalışılırken, aynı zamanda AKP tarafından hazırlandığı bilinen listeler seçim çalışmasının bir aracı olarak kullanılarak bir taşla iki kuş vurulmaya çalışılıyor” şeklinde devam etti.

Seçim yatırımı

Program kapsamında çalıştırılan işçilerin iş yükünden de bahseden Vardal, yetkililere şöyle seslendi: “Örneğin çevre temizliği için TYP ile bir kamu hastanesine alınan işçi, kamu kurumunun ihtiyacı doğrultusunda hasta kayıt kabul memuru olarak çalıştırılabiliyor. Oysa yasada açıkça belirtildiği gibi alınan işçiler talep edilen meslekten başka bir meslekte çalıştırılamazlar. Gerçekte TYP ne işe yarıyor? Ekonomik krizin derinleştirdiği kronik işsizlik ve yoksullaşmanın etkisini bir nebze erteleme amacı taşıdığı açık. Ancak işsiz insanların, “belki ilerde bir gün beni de işe alırlar” duygusun, iktidar seçim yatırımı olarak sömürüyor. Biz buradan soruyoruz; Kamuda sözde kaldırılan taşeron yerine artık kamuya işçi almamak için TYP programı mı kullanılacak? Bu insanlar sonunda kamuda iş sahibi olamayacaksa neden uyum adı altında ve neden kamuda çalıştırılıyorlar? Kamuda sözde kaldırılan taşeron alımlarının yeri güvencesiz, sendikasız, kısa süreli çalışma biçimleri ile mi doldurulmak isteniyor?”

Mücadeleye çağrı

TYP'nin işsizlere istihdam kazanmak olmadığını ve örgütsüz çalışma biçiminin yaygınlaştırılması amacı taşıdığını dile getiren Necip Vardal, “TYP'nin söylenen amacı ile uygulamadaki çelişkilerin yanı sıra işsizlere istihdama kazanmak olmadığı, örgütsüz, kısa süreli, esnek , kuralsız, çalışma biçimlerinin yaygınlaştırma amacı taşıdığı görülüyor. Emekçilerin ve emek örgütlerinin TYP ile amaçlananı görüp bu örgütsüz çalışma biçimine karşı uyanık olması ve birleşmesi gerekmektedir. Esnek, kuralsız, güvencesiz çalışma biçimlerini kamudan başlayarak yaygınlaştırılmasına karşı tüm emek örgütlerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.