Haber/ Gökçe ADAR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde beşi yurt dışında olmak üzere, toplam 139 tıp fakültesi programı için 15 bin 500 öğrenci kadrosu ilan etmişti. 2020-2021 dönemi için ise bu rakam 16 bin 553 oldu. 2022 dönemi için ise bu sayının daha da artacağı ön görülüyor. Türkiye'de tıp fakültelerinin sayısı hızla artarken, sağlık çalışanları ise değersiz görüldüklerini ifade ediyor. 'Sağlıkta Dönüşüm Yasası' adı altında, sağlık emekçileri, çok fazla emek sarfettiğini ve buna karşı açlık sınırı altında çalışmak zorunda kaldığını söylüyor. Türkiye'de, gitgide mutsuzlaşan sağlık çalışanları, çareyi Avrupa ülkelerine göç etmekte buluyor. Öyle ki, Türk hekimleri son 2 yılda en çok Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika'ya göç etti. Böyle giderse, Türkiye'de nitelikli hekimin bulunamayacağını ifade eden İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Türkiye'de hekim enflasyonunun yaşanacağına dikkat çekti.

Kaynak, “Türkiye'de sürekli tıp fakültesi açılıyor. 2021 dönemi için 17 bin'e yakın öğrenci kontenjanı açıldı. Şu an Türkiye'de 70 bin civarı hekim var. Önümüzdeki on yıl içerisinde, açılan ve açılacak olan tıp fakülteleri yüzünden hekim sayısının 170 bin civarı olacağı tahmin ediliyor. Nitelikli ve kendini yetiştirmiş hekimler de Türkiye'de mutsuz olacakları için Avrupa ülkelerini tercih edecekler. Dolayısıyla Türkiye çok yakın bir sürede hekim enflasyonuyla karşı karşıya kalacak” dedi.

'TIP PERİŞAN HALDE'

Sağlık Bakanlığı'nın, her şehre bir tıp fakültesi açma politikasının, tıp eğitimini perişan hale getirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, şöyle devam etti: “Çok plansız ve programsız her şehre bir tıp fakültesi politikası Türkiye'de tıp eğitimini perişan hale getirildi. Çünkü bu yeni açılan tıp fakültelerinde yeterli sayıda ve kalitede öğretim üyesi, laboratuvar, klinik deneyim mevcut değil. Dolayısıyla, nitelikli hekim ve sağlık çalışanı sayısı da ne yazık ki düşüyor.”

Türkiye'de yaşanan bu kalitesizlikten Avrupa ülkelerinin faydalandığını ve nitelikli Türk hekimlerinin kendi ülkelerine göç etmesini sağladığını ifade eden Prof. Dr. Kaynak, “Avrupa'da, günde kaç tane hasta baktığın önemli değil. O hastaya nasıl baktığın nasıl tedavi ettiğin önemli. Bu yüzden nitelikli hekimleri, Avrupa ülkeleri almak istiyor. Özelikle Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde şu an Türk hekimleri çok ilgi görüyor” diye konuştu.

'KALİTESİZLİK HİSSEDİLİR'

Türkiye'de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma saatlerinin çok uzun, şartlarınınsa ağır olduğundan bahseden Prof. Dr. Kaynak, “Avrupa ülkelerinin Türk hekimlerini ithal etmesinin bir diğer nedeni ise, Türkiye'de sağlıkçıların çok ağır çalıştırılması. Sağlık çalışanlarından, anormal bir iş gücü bekleniyor. Neredeyse, 24 saat çalışmaları isteniyor. Bu, hem yanlış hem de çok yıpratıcı. Üstelik bu kadar çalışmanın karşılığını da alamıyorlar. Gördükleri mobbing ve şiddet de cabası. Geçim derdine düşen hekimler, daha az çalışarak ülkesinde aldığı paranın 10 katını alacağı Avrupa'yı tercih ediyor” ifadelerini kullandı. İktidarın hekimlerin göcü için birşeyler yapması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Kaynak, “Hekim sayılarında azalma belki hissedilmeyebilir ancak kalite olarak ilerleyen zamanlarda çok hissedilecek” dedi.