Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde tüm sektörlerin olumsuz etkilendiğini belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklama Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu süreçte en ağır hasarı turizm sektörünün gördüğünü söyledi. Bu turizm sezonunda yalnızca Ege Bölgesi'nde turistik tesislerin yüzde 80'inin işletmelerini açmadığına, açanların da yüzde 25-30 dolulukla çalıştığını anlatan Mehmet İşler, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) “Güvenli Turizm Belgesi”ne sahip bu tesislerin çeşitli kurum ve kuruluşlarca sürekli denetlendiğini dile getirdi.

Bu yılın Ocak-Ekim döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısının 2019 yılına göre yüzde 75,7 gerilediğine, vatandaş ziyaretçi sayısının da yüzde 62 azaldığına dikkat çeken ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "Bütün bu rakamlar turizm sektörünün içinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor" dedi. İşler, yaşanan olumsuzlukların üstesinden gelmeye, tesisleri açık tutmaya, istihdamı korumaya çalışan sektörün haksız ve yersiz suçlamalarla karşılaştığını kaydetti.

Bir gazetenin köşe yazısında otellerin, "kaçamak yapılan tesisler" olarak gösterildiğini, "Peki ya otellerde Covid- 19 yok mu?" diye sorulduğunu anlatan Mehmet İşler, şu görüşleri dile getirdi:

"Pandemi sürecinde en fazla hasarı alan turizm ve konaklama sektörüne yönelik bu suçlamaları haksız ve yersiz buluyoruz. Otellerin hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulamasını fırsata çevirdiği iddialarını, otellerin kaçamak yapılan yerler olduğu, otellerde Covid-19 bulunduğu imalarını kabul edilmez buluyoruz. Yerinde hizmet ihraç ederek döviz girdisi sağlayan, cari açığın kapatılmasında önemli paya sahip, ciddi ölçüde istihdam yaratan, 54 yan sektörü besleyen turizm sektörünün kösteklenmeye değil, desteklenmeye ihtiyacı var."