Haber/ Gökçe ADAR

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, 2020 yılının turizm açısından umut verici olduğunu söyleyerek, hem gelir olarak hem de turist sayısı olarak geçmiş yıllara oranla turizmci açısından en iyi yıl olacağını dile getirdi. İşler, "Dünyada her sene 1.4 milyar insan yeni yıla girdikten sonra 12 ay boyunca seyahat ediyor. Bu insanların içerisinde ise Türkiye, 50 milyar insanı kendi ülkesine getirebildi. Dünya Turizm Örgütü, her sene yüzde 4-5 civarında büyüme ön görüyor. Dünya turizimi tek haneli iken Türkiye turizmi hemen hemen tüm bölgelerde büyüyor. Bu, Türk turizminin başarısını gösteriyor. Çekim gücünün, cazibesinin olduğunu gösteriyor. Yeni yılda, Türkiye'nin ön plana çıkacağını ön görüyoruz. İngiltere pazarında Türkiye daha fazla büyüyecek. Bu büyüme de ülke turizmine ve bölge turizmine katkı sağlayacak" dedi.

Turizmde en iyi yıl olacak

İzmir'in de bu büyümeden yararlanacağını dile getiren İşler, geçtiğimiz yıllardaki turist sayılarını da değerlendirdi. İşler, şöyle konuştu: "Türkiye turizmi 2019'da tüm zamanların en iyi rekorunu kırdı. 40 milyona yakın yabancı, 6 milyona yakın yerli turist ile 2018 rakamlarını geçti. 2019'u 51-52 milyon turist ile kapatacağımızı öngörüyoruz. İzmir'de ise, 1 milyon 400 yabancı, 600 bin yerli turist ile 2 milyon sınırına dayandı. Elimizdeki veriler, 2019 yılının en iyi yıl olduğunu gösteriyor. Ancak 2020 yılının bir önceki yıldan çok daha iyi olacağını öngördüğümüzü söyleyebiliriz. Eğer herhangi bir ekstra durum yaşanmazsa, dünya konjonktüründe herhangi bir sapma olmaz ise, 2020 yılı hem turist sayısı hemde gelir açısından Türkiye ve İzmir açısından tüm zamanların en iyi yılı olacağını gösteriyor."

Konaklama da dahil edilmeli

Geçtiğimiz günlerde İzmir'de düzenlenen Travel Turkey'in ise daha çok cazip hale gelebilmesi için değişikliklere ihtiyacı olduğunun altını çizen İşler, şöyle konuştu: “Travel Turkey, bir acente fuarı haline döndü. Oysa, konaklama sektörü de bu fuarın içerisine dahil edilmeli. Otelcinin odaları dolunca; taksici, kuyumcu, lokantacı gibi birçok esnaf bundan ekmek yiyecek. Böylece şehir ekonomisine katkı sağlanacak. İzmir gibi tüm Ege Bölgesi de bundan yararlanacak. Konaklama sektörüne de fayda sağlanacak. Bu sayede, fuar gücünü artıracak ve katılım çok daha faza olacak.” Fuar öncesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in turizm temsilcileriyle bir toplantı yaptığını söyleyen İşler, "Fuar öncesi ilk defa, Tunç Soyer bizi toplayıp fuarın yönetiliş biçimiyle alakalı toplantı yaptı ve kendisinin de var olan yönetiliş biçimine karşı olduklarını söyledi. Eğer İBB'de yeni bir ruh ve anlayışla fuarda değişikliğe gidilir ve konaklama sektörü de dahil edilirse, fuarın etki gücü çok daha fazla olur. Elbette, bu fuarın düzenlenmesine karşı değiliz. Travel Turkey fuarı, sadece fuar süresince değil 12 ay otelleri doldurabilecek ve İzmir ekonomisine katkı sağlayabilecek bir potansiyele sahip” diye konuştu.