Braille alfabesiyle hazırlanmış iki bini aşkın basma kitapla ülkemizin en büyük kabartma kitap arşivine sahip TÜRGÖK, Türkiye'nin her yerindeki sayıları altı bini aşan görme engelli üyelerine 17 yıldır, sesli ve kabartma (Braille) baskılı roman, E-KPSS, KPSS, İngilizce MP3 formatındaki sesli Arkadaş Dergisi'ni hazırlayarak adreslerine ücretsiz gönderiyor. 9-14 yaş arası görme özürlü çocuklar için Balararısı Dergisi, 7-9 yaş arası ilköğretim seviyesindeki çocuklar için Yavru Balarısı Dergisi kabartma yazıyla hazırlanıyor.

Braille alfabesini öğrenmek isteyen gönüllülere yeni bir dil öğretir gibi eğitim verdiklerini belirten TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan, görmeyen kişilerin Türkçe okur yazarlık oranını artırmayı, eğitim ve kültürlerine katkıda bulunabilmeyi ve bu yolla yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaçladıklarını anlatıyor. Yazgan, "TÜRGÖK'ün kurucusu merhum Gültekin Yazgan'ın en önemli hedeflerinden biriydi bu. 2004 yılından bu yana bu hedefimiz için gönüllü ve bağışçılarımızın da desteğiyle büyük emekle çalışıyoruz" diyor.

Görme engelliler için kütüphanelerde sesli kitap çalışmalarının artmasından mutlu olduklarını belirten Yazgan, bunun yanı sıra kabartma harfli kitap ve dergilerin de artması gerektiğini söylüyor. "El ele vererek daha fazla kaynak kitap basmamız ve görme engelli çocuklara, bireylere ücretsiz olarak ulaştırmamız gerekiyor. Görme engelli bireylerin ister yurt içinde ya da yurt dışında, yaşı ne olursa olsun, Türkçe yazılı kaynaklara başkalarına muhtaç olmadan erişebilmesi, yararlanabilmesi için bu çok önemli" diyen Yazgan şu görüşleri dile getiriyor: "Gören insanlar  ellerine bir dergi aldıklarında nasıl ki göz gezdirmek isterlerse, aynı durum görme engelliler için de geçerli. Bir dergiyi eline alıp, içindekilere göz gezdirmek. Bu görme engellilerin de en doğal hakkı. Çocukların yaş durumlarına uygun güncel haberler ve konular, öyküler, bilmeceler, şiirler yer alan dergilere göz gezdiren çocukların mutluluğuna tanık olmak çok güzel."

BAĞIŞ KİTAPLARA İLGİ ÇOK

TÜRGÖK'ün kabartma kitap konusunda yaptığı çalışmalar "Ödünç Kabartma Kitaplar", "Bir Kitapla Bin Yaşa Kabartma Kitaplar", Kabartma Çocuk Kitapları", İngilizce ve Türkçe Kabartma Ders Kitapları", "Kabartma Test Kitapları" başlıkları altında toplanıyor. Bağışçılar bu seçenekler içinde verilen listedeki kitapları bağış olarak bastırabiliyor. TÜRGÖK'ün listesinde kabartma olarak hazırlanmış müzik kitapları da bulunuyor. TÜRGÖK'ün çalışmalarına ilişkin detaylı bilgi www.turgok.org adresinden erişilebiliyor.

***

Benim de kabartma kitabım var

TÜRGÖK'ün kabartma baskılı kitap kampanyasından söz etmişken, beni çok mutlu eden bir haberi de paylaşmak isterim. 2011 yılında Heyamola Yayınları'nın "İzmirim Kitapları" serisinde yayımlanan "Tarık Dursun K.'nın Semtleri - İzmir Ah!" adlı kitabım, kısa süre önce TÜRGÖK tarafından Braille alfabesinde kabartma kitap olarak basıldı.

Ablalarımla birlikte hayata veda edişinin ikinci yıldönümünde sevgili annemiz adına TÜRGÖK'ün "bağış kitap" kampanyasına katkılı olmayı kararlaştırmıştık. Bizi her zaman okumaya ve yazmaya yönelten, kitapları çok seven annemden de söz ettiğim kitabımın kabartma kitap olarak basılması önerim TÜRGÖK yöneticilerince olumlu karşılandı.

Anneme ithaf ettiğim kitabım kabartma harflerle bir adet basıldı. Kitap yazmak, eli kalem tutan, okumayı seven herkesi mutlu eden bir eylem. Ama insanın kitabının başka bir dile, alfabeye çevrilmesi de başka bir mutluluk kaynağı. Kitabımın Türkiye'yi gezerek görme engelli bireylere ulaşacak olması beni mutlu ettiği kadar heyecanlandırıyor da. Tüm kitap severleri, TÜRGÖK'ün bu anlamlı kampanyasına destek vermeye çağırıyorum; kabartma baskılı kitaplar çoğalsın, görme engelliler daha çok kitaba erişebilsin.

***

Ben Ne Okudum?

Türey Köse / Edebiyat Parçalayan Nutuklar / İmge Kitabevi

Uzun yıllar parlamento muhabirliği yapan gazeteci Türey Köse'nin İmge Kitabevi'nce yayımlanan "Edebiyat Parçalayan Nutuklar" kitabı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tutanaklarına çok farklı bir açıdan yaklaşıyor. Siyasetçinin edebiyatla sınavını ironik bir dille kaleme alan Köse, Meclis tutanaklarından yaptığı alıntılarda dönemin dili aynen aktarılıyor. Kitabını hazırlarken meclis tutanaklarını gazeteci kimliğinin yanı sıra, bir edebiyat sever, bir okur olarak, edebiyat tarihimiz açısından incelemek istediğini anlatan Türey Köse, "Meclis tutanaklarında sadece siyaset yok, edebiyat da var. Edebiyat parçalama da, edebiyatçı paralama da. Yüzbinlerce sayfalık tutanaklar, farklı dönemlerin tehdit algısını, korkularını, kavgalarını, o zamanların ruhunu ortaya koyuyor" diyor. Kitapta tutanaklara geçen edebiyatçılar Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Sabahattin Ali, Hasan İzzettin Dinamo, Aziz Nesin ve Yaşar Kemal'e dair dile getirilen ve kayda geçen nefret, küfür, linç girişimleri akıl alır gibi değil. Gazeteci Türey Köse'nin sunuş yazısında dediği gibi: "Zamana karşı, siyasetçinin edebiyattan sınıfta kaldığı nutuklara karşı şiir kazanıyor, edebiyat kazanıyor. Edebiyat parçalayan nutuklar uçuyor, yazı kalıyor, edebiyat kalıyor."

***

Yeni çıktı

Bir Zamanlar İzmir'de Halkla İlişkiler / Sibel Önbaş / İzmir Kent Kitaplığı

Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'ndan sınıf arkadaşım ve meslektaşım Sibel Önbaş'ın İzmir Life Dergisi'nde 2015-2016 yıllarında yayımlanan İletişim Söyleşileri'nden güncelleyerek derlediği "Bir Zamanlar İzmir'de Halkla İlişkiler" kitabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı'ndan çıktı. Önbaş'ın kitabında 1985-1995 yılları arasında ülkemizin en büyük kurumlarında  halkla ilişkiler uzmanlığı yapan 21 kişinin meslek anıları yer buluyor. Aliye Horuz Ürpekli, Prof. Dr. Aylin Göztaş, Bedrettin Berkol, Benan Bilek, Berna Kumaş Sipahi, Cengiz Üzün, Çetin Erokay, Ercan Doğu, Ertuğrul Kale, Hakkı Kesirli, İklil Ulueren, Orhan Adalı, Salim Kadıbeşegil, Sancar Maruflu, Sema Yazıcıoğlu ve Ayşe Karpat, Tanıl Adalı, Ülkü Uslu Külekçioğlu, Ümit Tunçağ, Vasfi Hakman ve Yeşim Alca anılarıyla kitapta yer alan isimler. Sibel Önbaş, kitabında henüz öğrenciyken İzmir Halkla İlişkiler Derneği'nde başlayan ve uzun yıllar halkla ilişkiler uzmanı olarak süren iş yaşamındaki deneyimlerine de yer vermiş. "Bir Zamanlar İzmir'de Halkla İlişkiler" bu mesleğin İzmir'deki gelişimi, bugün geldiği noktayı anlatması açısından özellikle iletişim fakültesi öğrencileri ve mesleğe yeni başlayanlar açısından ilgiyle okunması gereken bir kitap. Arkadaşımın bunca emeğine ve içindeki değerli bilgilere karşın, kitabın okunmasnıı oldukça güçleştiren bir tipografiyle basılmış olmasına üzüldüğümü belirtmeliyim.

***

Okumadan geçme

Savarona: Atatürk'e Son Armağan / Rıfat N. Bali / Libra Kitap

Araştırmacı ve belgesel nitelikli kitaplarıyla tanınan yazar Rıfat N. Bali "Savarona: Atatürk'e Son Armağan" kitabında Türk denizcilik tarihinde efsanevi bir yer edinmiş Savarona yatını anlatmış. Bali,  kitabı Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Cumhurbaşkanlığı Arşivi, Genelkurmay Başkanlığı ATASE Başkanlığı, Amerikan Milli Arşivleri ve Kongre Kütüphanesi'nde bulunan ve bugüne kadar değerlendirilmemiş belgelerden yararlanarak hazırlamış. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, sağlığının iyice kötüleştiği 1938 yılında satın alınan yattan ne yazık ki çok az bir süre yararlanabilmiş. Rıfat N. Bali, gün ışığına çıkmamış belgelere yer verdiği kitabında bugün lüks turizme hizmet eden yatın yapımı ve satın alınma öyküsünü anlatmış. Adını Hint Okyanusu'nda yaşayan bir Afrika kuğusundan alan Savarona'ya bir dönem Adolf Hitler de talip olmuş. Kendi döneminin en modern ve hızlı yatlarından biri olan Savarona'ya ilişkin en ayrıntılı araştırmaların yer aldığı kitapta Atatürk'ün yatta ne kadar kaldığı, içerideki orijinal donanımlar da anlatılmış. Atatürk'ün kullandığı eşyaların, yaptığı seyahatlerin fotoğraflarına da yer verilmiş.

***

Şato Kütüphanesi'nde edebiyat atölyeleri başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şato Kütüphanesi'nde Haziran - Ekim 2021 dönemi boyunca edebiyat severler için atölye çalışmaları gerçekleşecek. Atölyeler hem çocuklar hem de gençler için düzenlenecek. Atölyedeki eğitimler Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri ve drama eğitmenleri Serdar Solkun ile Ali Kırkar tarafından verilecek. Edebiyat atölyeleri 18 yaş ve üzeri katılımcıya açık olacak. Katılımcılar birbirinden bağımsız gerçekleşen beş aylık dönem içinde on atölyeden en çok iki atölyeye kayıt olabilir. Her bir atölyenin kontenjanı 20 ve iki yedek kişi olarak belirlendi. Kayıtlar için www.kultursanat.izmir.bel.tr adresinden bilgi alınabilir.

***

Çok satanlar

Kayıp Tanrılar Ülkesi - Ahmet Ümit - Yapı Kredi Yayınları

Balıkçı ve Oğlu - Zülfü Livaneli - İnkilap Kitabevi

Söylenmemiş Sözler - İclal Aydın - Artemis Yayınları

Başkomutan - Ahmet Yavuz - Kırmızı Kedi Yayınevi

Veba Geceleri - Orhan Pamuk - Yapı Kredi Yayınları

Var mısın? - Doğan Cüceloğlu - Kronik Kitap

Bana Kuşlar Söyledi - Yekta Kopan - Can Yayınları

Gecikmeli teslimiyet - M. Barış Muslu - Doğan Kitap

Ak-Yargı - Mehmet Rusen Gültekin - Kırmızı Kedi Yayınevi

Elveda Makedonya - Semra Yeşil - Yay

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın Kitabevi'nin katkılarıyla düzenlendi.