Muğla Akyaka'da yazın turistlere Azmak boyunca taşıma hizmeti veren tur teknelerinden suya sızan yağ ve diğer atıklar koruma altındaki çayın hızla kirlenmesine neden oldu.

Muğla Akyaka'nın simgesi Azmak Çayı, yaz mevsimi süresinde yerli ve yabancı turistlere hizmet veren tur teknelerinin atıkları yüzünden hızla kirleniyor. Azmak Çayı'nın Akyaka'nın en önemli doğa ve turizm değeri olduğunu belirten belde sakinleri Köyceğiz Dalyan'daki gibi elektrikli ve güneş enerjili teknelerin seferlere bir an önce başlaması gerektiğini belirttiler.


Edinilen bilgilere göre Azmak Çayı boyunca turistler için gezi hizmeti veren tur teknelerinin seferleri özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yoğunlaşıyor. Turkuaz renkli suları ve su altındaki zengin canlı varlığıyla bölgenin en önemli doğal zenginliği olan ve bu nedenle koruma altına alınan Azmak Çayı, Ula Belediyesi tarafından denetim yapılmadığı için tur yapan teknelerin yağ ve diğer atıklarıyla kirleniyor. Hızla belirgin hale gelen ve canlı yaşamı tehdit eden kirlilik yerli halkın da tepkisine neden oluyor.

AZMAK'I KURTARALIM


Köyceğiz Dalyan'da benzer sorunlar yaşandığı için denizin ve kanalların kirlenmemesi amacıyla tur teknelerinin ya güneş enerjisinden yararlandığını ya da elektrikli hale getirildiğini belirten Akyakalılar, "Buradaki teknelerin de bir an önce dönüştürülmesi gerekiyor. Yoksa Azmak Çayı'nı da kaybedeceğiz" diye konuştular.