Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, basınla bir araya gelerek İzmir’deki ulaşım sorununa ve yeni eğitim öğretim dönemine ilişkin destek projelerini açıkladı. Soyer, eğitime destek için 15 milyon lira bütçe ayırdıklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2020-2021 eğitim öğretim yılı için eğitime yönelik destek projelerini ve ulaşım önlemlerini açıkladı. Basınla İzmir Büyükşehir Belediye Meclis salonunda bir araya gelen Soyer, yeni dönemde okullardaki pandemi önlemlerine, eğitim alanında sunacakları desteklere ve yine pandemi nedeniyle ulaşımda artan sorunlara değinerek, çözümlerini dile getirdi.

Pandemi nedeniyle tüm dünyanın zor bir dönemde geçtiğini ifade eden Soyer, “Her gün yeni bir adaptasyon süreciyle karşı karşıyayız. Biz bildiğiniz gibi mart başında ortaya çıkan, pandemi sürecinde acil bir müdahale yaparak kriz belediyeciliği adını verdiğimiz bir dönemi başlatmıştık ve belediyenin tüm kurumsal kapasitesini bu krizi çözmeye yönelik, bu krizin yaratacağı tahribi azaltmaya yönelik nasıl kullanabiliriz diye bir çalışma başlatmıştık. Tine bildiğini gibi bir kriz üst yönetimi adını verdiğimiz bir yapı oluşturduk. Bu yapıda sadece Büyükşehir Belediyesinin bürokrasisi değil, aynı zamanda İzmir Tabip Odası, TMMOB, Barolar gibi sivil toplum kuruluşları gibi yapıları da bünyemize davet ettik. Onlarla düzenli olarak her pazartesi gibi, haftalık değerlendirme yapıyor, bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Bu salgının yarattığı tahribatı kentimizde en hafif şekilde nasıl atlatırız bunu görüşüyoruz” hatırlatmasını yaptı.

Soyer ayrıca, pandemi konusundaki başarılarını da İzmir’in vaka konusunda başlangıçta 2’inci sırada yer alırken bugün bir hayli gerilediğine dikkat çekti. Soyer, salgının yayılımının da arttığını belirterek, o nedenle yeni tedbirler yeni uygulama kararları aldıklarını söyledi.

Ulaşılabilir uzaktan eğitim sistemi

Tüm okulların dezenfeksiyonunu tamamladıklarını duyuran Soyer, “Haftada 2 kez okullardaki dezenfekte çalışmaları devam edecek. Yine İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün talebi doğrultusunda temassız ateş ölçer ihtiyacını karşılamak üzere bin 750 okulumuza bu ateş ölçerleri teslim etmeye başladık. Aynı şekilde okulların öğrenci ve öğretmen girişlerine dezenfektanlı paspaslardan temin etmeye başladık. Bununla ilgili dezenfektan takviyesi de yapıyoruz. Hem okullara 3- 4 ay yetecek dezenfektanı yine okullarımıza teslim ediyoruz” dedi. Okullara şimdiye kadar yapılan desteklerin yanı sıra, uzaktan eğitimle ilgili neleri hayata geçireceklerine değinen Soyer, “Yeni bir internet paketi, 4 GB’lık imkanı olmayan gençlerimize teslim edeceğiz. Aynı şekilde tableti, bilgisayarı olmayan 2 bin çocuğumuza tablet desteği veriyoruz. Belediyemize ait olan kurumlarda, kültür merkezlerinde, semt merkezlerinde bilgisayarlı tabletli tüm mekanlarımızı öğrencilerimizin kullanımına açmaya karar verdik. Böylece 36 bilgisayar sınıfı, 14 kurs merkezi, 8 çocuk ve gençlik merkezi 7 kültür merkezi ve 10 mobil araç EBA’ya erişim noktası olarak hizmet vereceğiz. İnternet erişiminin güç olduğunu noktalarda, internet erişimini güçlendirmek için kurumlarla çalışıyoruz. Hem internet erişimini güçlendireceğiz ve bunların takviyesini yapacağız. Aynı zamanda araçlarımızı yani otobüslerimizi hiç erişim olmaya noktalarda mobil hizmet aracına dönüştürüyoruz. Bu kapsamda ilk etapta 10 tanesini hemen hizmete sokuyoruz. Yine bu çerçevede ilçelerimizin de bu çalışmaya ortak olacağını düşünüyoruz. Onlarla bunu tartışıyoruz. Böylece İzmir’in genelinde uzaktan eğitim en geniş ve kolay erişimi sağlam için rol üstleniyoruz” şeklinde konuştu.

Hem esnafın hem de velilerin cebine destek

Sosyal belediyecilik anlayışıyla İzmir’deki 25 bin çocuğa, 130 liralık kırtasiye paketi kartı vereceklerini duyuran Soyer, “Bu aynı zamanda kırtasiye esnafımızın da nefes almasına imkan verecek bir uygulama çünkü, bu kırtasiye paketlerini Kırtasiyeciler Odamızla anlaştığımız bir protokol çerçevesinde yapıyor olacağız. Dolayısıyla bir yandan kırtasiye esnafımızın ticaret hacmini arttıracak, bir yandan da çocuklarımızın ihtiyacı giderilecek” dedi.

Yine sosyal belediyecilik anlayışıyla yeni bir karar alarak, 25 bin mont ve bot alımına çıktıklarının altını çizen Soyer, “Böylece kış günlerinde botsuz ve montsuz çocuk kalmasın uğraşı içerisindeyiz. Bu da yine esnafı destekleyen bir uygulamaya dönüşecek. Bu botlar montlar eğitim kırtasiye kartları okullardan aldığımız listeler çerçevesinde 1’inci ve 8’inci sınıflar arasında dağıtılacak” dedi.

Soyer, eğitim konusunda yapacakları tüm çalışmalara 15 milyon liralık bütçe ayırdıklarını açıkladık.

Okullara 2.6 milyonluk spor malzemesi desteği

Pandemi sürecinde İzmirlilerin büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini dile getiren Soyer, evinde iş yerinde fazla bilgisayar ve tableti olan vatandaştan çocuklarımıza buluşturacak bir şekilde kampanya başlatacağını söyledi.

Okullara spor malzemesi desteği sağlayacaklarını da dile getiren Soyer, “Okullarımıza spor malzemesi desteği sağlayacağız. 137 okulumuza 192 basketbol seti 70 çift hentbol kalesi ve 70 takım çok fonksiyonlu voleybol direkleri vereceğiz. Bunun bin 550 okulumuza yaklaşık bedeli 2.6 milyon liralık spor malzemesi desteği aktarmış olacağız” dedi. Soyer öte yandan okulların bakım ve onarımı için de gönüllü gençlerden oluşan Köydeİz adlı uygulamanın da sürdürüleceğini söyledi.

Vatandaş toplu ulaşımdan uzaklaştı

Eğitim alanının yanı sıra İzmir ulaşımı için de yeni düzenlemeler yaptıklarının altını çizen Soyer, bir hatırlatmada bulunarak, “Geçen yıl Mart ayında toplu ulaşım araçlarının günlük kullanımı 1 milyon 900 binler civarındaydı. Bu pandemi döneminde 200 binlere kadar düşmüştü. Mayıs ayından itibaren yavaş yavaş yükseldi ama yine bir stabil ortaya geldi. O da 950 binler civarında yani geçen yıl 15 Eylül’de 1 milyon 730 bin kullanım varken, bu sene 16 Eylül’de 960 binlerde… Kısacası yaklaşık yüzde 55.7 civarında toplu ulaşımdan uzaklaşma söz konusu. Vatandaşlar özel araçlarına yönelmiş durumdalar bu da kent içi ulaşımda ekstra yük anlamına geliyor. Sadece son 6 ayda trafiğe çıkan yeni araç sayısı 125 bin! Vatandaşlarımızın toplu ulaşımdan uzaklaşması ve özel araç kullanımına yönelmesiyle beraber, ulaşım ağımıza ciddi bir yüklenme söz konusu oldu” dedi.

Soyer, toplu ulaşımda alınabilecek yeni önlemleri gözden geçirdiklerini dile getirerek, şu şekilde konuştu:

“Vatandaşın toplu ulaşıma olan güvenlerini yeniden kazanmak için çok yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Bir yandan yeni araç alımına çıktık. 447 yeni otobüs alımını tamamladık ve bunların 4’ü sadece engellilere hizmet verecek. Aynı zamanda okulların açılmasıyla birlikte 44 hafta ulaşımdaki yoğunluk nedeniyle 100 yeni otobüs takviyesi yapıyoruz. Yani mevcut otobüs sayımız bin 344’ken şu an itibariyle 100 yeni otobüsle 44 hatta servis sayısını arttırmış oluyoruz. Bir yandan da toplu ulaşımın parçası olan S plaka uygulamasını yine uzun yıllardır yapılmayan bir uygulamaydı. 400 adet yeni S plakalı aracı İzmir Büyükşehir Belediyesinin önünü açmasıyla kentte kullanmak işitiyoruz. Bu ortamda toplu taşımacılığın önemli bir unsuru olan servis araçlarını da işyerlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda artırmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kararı sadece ticari olarak değerlendirmemek lazım. Aynı zamanda çalışanların sağlığını gözetmek amacıyla işyerlerinin servis ulaşımına yönelmesi ve bunun sonucunda artacak servis aracı ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunun da bilinmesini isterim. Geçen hafta ana arterleri rahatlatmak amacıyla ücretsiz çekici hizmeti başlattık. İZUM tarafından yönlendirilen araçlar, sabah ve akşam yoğun saatlerde, trafiğin yoğun olduğu noktalarda hizmet veriyor. Bu uygulamanın faydalı olduğ unu hemen gördük. Geçen bir haftada ücretsiz hizmet veren çekicilerimiz kazalı ya da arızalı 23 aracı anında alarak, trafiği hızla normale döndürdü. Motorlu taşıt trafiğinin olabildiğince akıcı ve sağlıklı yürümesi için Ulaşım Daire Başkanlığımız koordinatörlüğünde ana arterlerde ve yoğun kullanılan kavşaklarda pek çok yeni düzenleme yapıldı, önlemler alındı. Öncelikle Karşıyaka Anadolu Caddesi Naldöken Kavşağı’ndan Konak yönüne gidişte sabah 07.30-09.30; Zafer Payzın Kavşağı’ndan Karşıyaka yönüne gidişte ise akşam 17.00-19.30 saatleri arasında karşı yönden bir şerit alarak ilave şerit uygulaması başlatıyoruz”

Cumhuriyet Bulvarı’nda sabah düzenlemesi

Özellikle sabah saatlerinde, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın merkeze erişim noktası olan Fevzi Paşa Bulvarı’nın girişinde ciddi trafik yoğunluğu yaşandığına dikkat çeken Başkan Soyer, “Burayı rahatlatmak amacıyla Konak istikametine tek yön olan Cumhuriyet Bulvarı’nın Gazi Bulvarı ile Fevzi Paşa Bulvarı arasındaki kesimini, sabah 07.30-09.30 arası çift yön olarak çalıştıracağız. Böylece Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Konak ve Alsancak yönüne trafik akışını hızlandıracağız” diye konuştu. Başkan Soyer, kent içi trafiği rahatlatacak “altın dokunuş” dediğimiz düzenlemeleri de hayata geçireceklerini, bu programı da Ekim ayında açıklayacaklarını söyledi.

Trafik yükünün azaltılması amacıyla kademeli mesai saatleri uygulanması yönündeki öneri Türkiye’de ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geldiğine dikkat çeken Başkan Soyer, kademeli mesainin yaygınlaşması gerektiğini bir kez daha hatırlattı

Korkulacak bir artış yok

“Kentteki ölüm oranlarında olağanüstü bir artış var mı?” sorusunu yanıtlayan Soyer, “Korkulacak ya da farklı düzeyde bir artış yok. Sağlıkçıların ifade ettiği gibi virüsün mutasyona uğradığından bahsedilebilir. Verdiği tahribat azalıyor belki de” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Sasalı Doğal Yaşam Alanı’nın 15 gün süreyle kapatılmasının hatırlatılmasıyla birlikte çok sayıda personelde virüs çıktığının iddia edilmesi sonrasında konuşan Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 bin çalışanı var. Çeşitli birimlerde arkadaşlarımız pozitif olabiliyor. Orada da 2 arkadaşımız aynı şekilde böyle pozitif çıktı. Tabii ki risk almak istemiyoruz. Açık alan pandemide kapatılması en son düşünülecek yer ama risk almak istemiyoruz. Bu arkadaşlarımızın durumu tam anlamıyla düzelene kadar kapatma kararı verdik” şeklinde cevapladı.

Hesapta olmayan yük 1 milyarın üstünde

Pandemi nedeniyle hesapta olmadıkları mali tablolarla karşılaştıklarını da belirten Soyer, “Bu rakam 1 milyarın üzerinde… Çok ciddi bir yük üslenmiş vaziyetteyiz. Bu yükle başa çıkmak için çalışıyoruz. 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Cumhurbaşkanı’na, ilgili bakanlara talepte bulunduk. Toplu ulaşımda mazot alırken yüzde 18 KDV ve ÖTV ödüyoruz. Bu rasyonel değil çünkü biz kamu hizmeti veriyoruz. Bunun yatlardan alındığı gibi yüzde 1 olması gerekir” dedi.

Valilik ve bürokrasi ile sıkıntımız yok

“Pandemi Kurulu toplantıları yapılıyor mu?” sorusunu yanıtlayan Soyer, “Geçen valimizle bir kez toplanmıştık. Sitemde bunmuştuk. Yeni valimiz gelir gelmez topladı. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Valilik ve bürokrasisiyle ilişki noktasında sıkıntımız yok. Önerilerimiz dikkate alınmazsa o zaman değerlendiririz. An itibariyle memnunuz” ifadelerini kullandı.

Yadırgıyorum!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde kente gelerek bir dizi etkinliğe katılması ve yerel dinamiklere davette bulunmaması için konuşan Soyer, “Maske meselesi hükümetin önüne geçti. Biz de bir şeyler yapıyoruz. Sorunları bilmek hakkımız. Yadırgıyorum” dedi. Başkan Soyer, gelen bir soru üzerine okullara ve sağlık çalışanlarına yönelik istenilen her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.