Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapmak isteyen işçi sendikalarına polisin sert müdahale sonrası gözaltılar olmuş ve tüm sendikalar olayı kınayarak basın açıklamasına destek vermişlerdi. İkinci kriz memur sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları arasında yaşanıyor.

Belediyede yetkili Tüm Yerel Sen sendikası 2019 yılı için sözleşmeye yanaşmayan İzmir Büyükşehir Belediyesine gönderdiği yazı ile Toplu İş Sözleşmesinin Sosyal Denge Tazminatı başlıklı 20. maddesinde “…aylık tavan tutarı en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100 ü oranında sosyal denge tazminatı ödenir.” denilmektedir. Enflasyon farkı ile bunun maaşlara yansıtılması istenmiş olmasına rağmen İBB den SDT nin 2018 yılı rakamlarıyla ödenecegi bildirilmistir. Bunun üzerine Tüm yerel sen sendikası bir açıklama yaparak Kocaoğlu sert sözlerle uyardı.

Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube yönetim kurulu üyesi Başar Özmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının toplu sözleşme masasından kaçtığını ve mevcut toplu sözleşmenin gereklerini yerine getirmediğini belirterek şöyle konuştu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ESHOT ve İZSU Genel Müdürlükleri ile Sendikamız arasında 31.05.2018 tarihinde imzalanan ve halen yürürlükte olan Toplu İş Sözleşmesinin 24. maddesinin (c) bendinde;“Yeni sözleşme imzalanıncaya kadar, eski sözleşme hükümleri geçerlidir” denilmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde Toplu İş Sözleşmesinin 24. maddesine istinaden sözleşmenin Ulaşım Yardımı başlıklı 16. maddesi yerine getirilmiş ve çalışanların ulaşım kartlarına yılbaşından itibaren yükleme yapılmıştır.

Toplu İş Sözleşmesinin Sosyal Denge Tazminatı başlıklı 20. maddesinde“…aylık tavan tutarı en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100 ü oranında sosyal denge tazminatı ödenir.” denilmektedir. En yüksek devlet memurunun Ocak 2019’daki maaşı bellidir ve sosyal denge tazminatı buna göre hesaplanmalıdır. Sözleşmenin 20. ve 24. maddeleri gereğince belirlenmiş memur maaş zammı ve 3 Ocak 2019 tarihinde açıklanan enflasyon rakamı dikkate alınarak Sosyal Denge Tazminatının hesaplanması ve çalışanlara Ocak ayı maaşlarında zamlı olarak yansıtılması İBB idaresine yazı ile iletilmesine ve İzsu Genel Müdürlüğü’nde ilk olarak açıklanan bordrolarda zamlı maaşlar gösterilmesine rağmen,yeni çıkan bordrolarda İBB, ESHOT ve İZSU emekçileri kötü bir sürprizle karşılaşmıştır. İbb,İzsu ve Eshot bürokratları toplu sözleşmenin gereğini yerine getirmemiş, sözleşmenin 20. ve 24. maddeleri çiğnenmiş, maaşlar eksik yatırılmıştır. Emekçilerin gelirleri günden güne erirken, yerel seçim öncesi emekçilerin ortalama 100 lirasına bile göz koyanlar, bunun hesabını kimseye veremeyecektir.

İşçilerden sonra sıra memura mı gelmiştir? İbb,İzsu ve Eshot bürokratları bırakın maaşlarda iyileştirmeyi, mevcut maaşlardan bile kesinti yapmaktadır. İzsu’da hala bir yemek ihalesi yapılmamakta, yüzlerce kamu emekçisi yemek hakkından yararlanamamaktadır.Tüm İBB emekçileri yemek hakkına ulaşması gerekirken, İbb yemekhane sayılarını arttırmamakta diretmektedir.

Buradan İbb, İzsu ve Eshot yönetimini uyarıyoruz. Ya gelin idarenize teslim ettiğimiz ilgili yasa gereği yerel seçimlere kadar geçerli olan toplu sözleşmeyi imzalayın ya da mevcut toplu sözleşmenin gereğini yerine getirin. Aksi halde İbb,İzsu ve Eshot emekçileri olarak iş bırakmada dahil olmak üzere her türlü eylemi ortaya koymaktan imtina etmeyeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.