Haber-Sen, işten çıkarılan TRT çalışanları için eylem yaptı. “TRT halkındır, halkın kalacak” sloganlarının atıldığı eylemde, “Sorumluluk halka karşı olmalı” denildi.

gokce-adarKESK'e bağlı Haber-Sen kurum ve kuruluşları beş şehirde eş zamanlı KHK ile TRT'den işten çıkarılan basın emekçileri için basın açıklaması yaptı. İzmir TRT İl Müdürlüğü önünde Eğitim-Sen İzmir 1 nolu Şube Başkanı Necip Vardal'ın okuduğu açıklamada, TRT'nin tek ses yayıncılık değil, kamu hizmeti yayıncılığı yapılması gerektiği vurgulandı.

Meslekten koparıldılar


KHK ile işten çıkarılan basın emekçileri, Brüksel, İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır olmak üzere beş şehirde eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. İzmir'de TRT İl Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada basın emekçileri bir araya gelerek "TRT halkındır halkın kalacak" sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “TRT kapatılmıyor, küçültülmüyor ve özelleştirilmiyor ama 'istihdam fazlası personel' yaftasıyla deneyimli, bilgili, birikimli emekçilere 'ya emekli ol ya da diğer kamu kurumlarına git' denilerek baskı kuruluyor ve şu anda yaklaşık bin 800 kişi bu baskılar karşısında emekliliğini isteyerek yıllarını verdikleri kurumlardan, mesleklerinden koparıldı" dedi.


Halka hizmet zorunluluğu


TRT'nin sorumluluğun halka hizmet olması gerektiğini söyleyen Vardal, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere kamu hizmeti yayıncılığı misyonu üzerinde taşıyan TRT'ye, bu ülkede yaşayan elektrik faturası ödeyen, satın aldığı cihaz başına bandrol bedeli veren tüm vatandaşlarımız yayın bedeli adı altında kaynak sağlamaktadır. Gelirlerinin yüzde 80'inden fazlası halktan toplanan TRT, öncelikle halkındır ve kamu hizmeti yayıncılık yapmak, halka hizmet etmek zorundadır. Tek sorumluluğu halka karşıdır.”

Hesap verilmeli


TRT bütçesinin nasıl harcandığının hesabının verilmesi gerektiğinin altını çizen Necip Vardal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler, Anayasa ve yasasında belirtildiği üzere özerk ve tarafsız bir kurum olmasını, kasasına giren her kuruşun nereye nasıl harcandığının hesabının verilmesini, istihdam fazlası personel var denilmesine rağmen, lağvedilen bakanlıklardan ve diğer kurumlardan TRT'ye geçişlerin açıklanması, çalışanların zorla emekli edilmesi uygulamalarına son verilmesi çağrısı yapıyoruz. TRT'nin deneyim ve likayatın esas alındığı; tek sesli değil çok sesli asıl sahibinin halk olduğu, kamu hizmeti anlayışı ile özerk, demokratik, katılımcı bir kurum olmasını istiyoruz.”