İzmir depremi sonrasında evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların oturacağı Barış, Cumhuriyet, Saraçoğlu ve Adalet sitelerinin bulunduğu 1’inci Proje Alanı’nda 24 aile (hane) evsiz kalmıştı. Kendilerine teklif edilen zemin katları kabul etmeyen depremzedelere, Bayraklı Adalet Mahallesi'nde bulunan trafo alanına yeni bir apartman yapılması ve her bir aileye birer daire verilmesi sözü verilmişti. Trafo alanına yeni bir apartman yapılacağını söyleyen yetkililer, 16 Mart günü saat 16.00'da açıkta kalan aileler ve proje alanı depremzedeleriyle toplantı yapmış, ancak açıkta kalan ailelerin daire sorunu yine çözülmemişti. Evsiz kalan aileler, trafo alanına bir apartman yapılmasını beklerken, yeni iddialar ortaya atıldı. Evsiz kalan 24 aileye, apartman yerine fazladan yapılan sahipsiz dükkanların verileceği iddiası gündeme geldi. Ailelerin durumu, kördüğüm oldu. 

'KARLI OLACAK' TESELLİSİ

İddiaya göre; açıkta kalan depremzedelerin daire yerine dükkanı kabul etmelerinin daha karlı olacağı söylendi. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Açıkta kalan 24 kişiye sahipsiz kalan dükkanların verilmesi konuşuluyor. Öyle olursa, dükkanları kabul eden depremzedeler, herkesten 3 kat daha karlı olacak” dedi. Kar konusunun dükkanların konumuna göre değiştiğini ifade eden bir diğer depremzede ise, “Bazı dükkanlar evden daha değeri düşük olabilir, dükkanları nereden vereceklerine göre değişir. Bazı yerlerde konut, bazı lokasyonlarda ise dükkan çok daha değerli. Teklif edilen dükkan seçeneğini, açıkta kalan ailelerin iyice değerlendirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

'NE OLACAK HALİMİZ?'

Açıkta kalan 24 aileden bir depremzede ise, “Bu iddiayı nereden çıkardılar, bilmiyoruz. Yetkili ile görüştüm, 'Yok öyle bir şey' dediler ama görüştüğüm başka bir yetkili de, 'Dükkan teklife sunulacak' dedi. Ne olacak sürecimiz bilmiyoruz” diye konuştu. Bir başka depremzede de, “24 kişi için çözüm yok. Sorunlar çözülmüyor. Trafo alanının yetkisini herkes birbiri üzerine atıyor. Yok belediyeye bağlıymış yok belediye izin verecekmiş sürekli bir bahane. İlk toplantıda, trafo alanı kararlaştırılmıştı. Şimdi farklı seçenekler ortaya atılıyor. Ne olacak halimiz” ifadelerini kullandı. Gökçe ADAR