Haber/ Gökçe ADAR

İzmir depremi sonrası evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların yeni dairelerinin eksik tamamlama süreci devam ederken, 1’inci Proje Alanı’nda bulunan zemin katlardaki dükkanlara 'Ege Mülk Yönetimi Kıymet Gayrimenkul' firmasına ait satılık ve kiralık ilanı yapıştırılmış, depremzedelerin tepkileri üzerine asılan ilanlar kısa bir süre sonra aceleyle kaldırılmıştı. Muhabirimiz Gökçe Adar’ın ulaştığı emlakçı, ‘İlanlarla ilgili bir karışıklık oldu. Satılık ve kiralık dükkan mevcut değil” açıklaması yapmıştı. AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır da, yaşanılan durumu bir emlakçının işgüzarlığı olarak değerlendirmiş, ilanları hemen toplatmıştı. 1’inci Proje Alanı depremzedeleri, yaşadıkları olayın perde arkasını araştırmaya devam ederken, yeni bir emlakçı şoku daha yaşadı. Merkezi İzmir’de bulunan bir emlak firması yetkilileri, geçtiğimiz haftalarda, depremzedelerin cep telefonu numaralarına ulaşarak, iddiaya göre, “TOKİ ile anlaşmalı dairenizi satmak veya kiraya vermek ister misiniz?” diye sordu.

‘NUMARALARI TOKİ VERDİ’

Arayan kişinin şahsi telefon numaralarına nasıl ulaştığını soran depremzedelere ise emlakçı tarafından, “İletişim numaralarınızı TOKİ’den aldım” yanıtının verildiği ileri sürüldü. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Yaşadığımız kabul edilir bir durum değil. Daha önce zemin katlara yapıştırılan kiralık ve satılık ilanları unutmaya çalışırken ve bu konuda karşımızda bir muhatap bulamamışken, şimdi de bununla karşılaştık. Daha benim evim oturulabilecek durumda değilken, ben eksiklerimin tamamlanması için mücadele ederken, satıp, kiraya vermek ister misiniz teklifi nedir? Bizim numaralarımızı nereden buluyorlar? Depremzedelerin, iletişim numarası sadece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nde var. Bize sormadan, nasıl numaralarımız tanımadığımız kişilere veriliyor?” ifadelerini kullandı.

ŞİKAYET EDECEKLER

Bir diğer depremzede ise şöyle konuştu: “Emlakçı olduğunu söyleyen bir kişi beni aradı. Numaramı TOKİ’den aldığını söyledi. Kendimin hak sahibi olmadığını ancak vekaletimin olduğunu söyledim. Bana vekaletimin olduğu daireyi TOKİ ile anlaşmalı, satışa çıkarmak veya kiraya vermek isteyip istemediğimi sordu. Durumun ciddiyetini anlamak için eşimle konuşayım dedim. Emlakçının kartvizitini istedim. Bana numarasını attı. Araştırdığım zaman, firmanın emlakçılar odasına kayıtlı olduğunu öğrendim. AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır’ı aradım. Necip bey, ilgileneceğim dedi. Geri dönüş yapmadı. Artık neye şaşıracağımızı, üzüleceğimizi şaşırdık. Her gün yeni bir şey ile karşılaşıyoruz.”

Ayrıca, depremzedeler kendilerini arayan emlakçı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Kendi izinleri olmadan bilgilerini paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerini de şikayet edeceklerini söyleyen depremzedeler, bugün Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak ile görüşeceklerini bildirdi.