Haber / Gökçe ADAR

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) Karabağlar'da yapmayı planladığı toplu konut projesinde yeni bir gelişme yaşandı. Karabağlar Belediyesi, imar planı olmadan ihaleye çıkıldığı yönündeki itirazını ve Uzundere’de 38 hektarı İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne tahsisli 80 hektarlık alanın tamamının üniversiteye ayrılması yönündeki talebini yargıya taşımış, Ankara 4. İdare Mahkemesi de ihaleyi iptal etmişti. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla TOKİ’yi, yargı kararlarına uygun adımlar atmaya çağırmıştı. Bu gelişmenin ardından Bakanlık ilgili revizyonu yaparak yeni bir imar planı çalışması başlatmıştı. Plan krizi devam ederken tartışmalı süreçte yeni ihale perdesi aralandı. TOKİ, 26 Kasım Cuma günü saat 14.30'da yeniden ihaleye çıkacak.

YEDİTEPE ÖNERİSİ

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ilçede TOKİ tarafından yapılacak Yeditepe İzmir Konutları'nı hatırlatarak, mağdur olan vatandaşlara bu konutların verilmesini talep etti. Selvitopu, şu ifadeleri kullandı: “Bu alan üniversite alanı, bunu ben değil kanunlar söylüyor. Yasalar, kararlar var. Bunu bildikleri halde, kura çekimi yaptılar. Sonra da Karabağlar Belediyesi vatandaşları mağdur ediyor deniliyor. Buna sebep belediye değil, TOKİ'dir. Alanın üniversiteye tahsis edilmesi konusunda kararımız net. Yasalar da buna izin veriyor. İlçede yeterli sayıda konut var. Bizim konut ihtiyacımız yok. Üniversite olsa, öğrencilerin kalacağı bir de yurt olsa iyi olmaz mı? Öğrenciler, buraya gelirse ekonomi de hareketlenir, ilçe de canlanır. Karabağlar'da TOKİ tarafından Yeditepe İzmir konutları yapılıyor. Bu evleri, TOKİ hak sahiplerine versinler, onlar da mağdur olmasın.”

ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

TOKİ hak sahipleri ise umutlandıklarını ifade ederek, ihalenin iptal edilebileceği konusunda endişelendiklerini söyledi. Hak sahiplerinden Alişan İnal, “İhalenin yeniden yapılıyor olması demek, ihaleyi alan firmanın inşaatına başlayacağı anlamına geliyor. Bu bizim için müthiş bir haber. Ancak çok da endişeliyiz. Çünkü Karabağlar Belediyesi Başkanı Muhittin Selvitopu'nun bu karara yeniden itiraz edebileceğini düşünüyoruz. Karara itiraz edip, bizi üzmeye devam edecek mi? 30 bin aile mağdur edildi. Nereye kadar mağdur edileceğiz böyle? Kimse bizi düşünmüyor. Sesimizi duyun, ihale iptal etmeyin” dedi.