İZMİR'in Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasındaki 136 kilometrelik hatta işletmecilik yapan İZBAN, 15 Şubat Perşembe günü 'Artı Para' adı verilen yeni sisteme geçecek. Yeni uygulamada yolcular, 25 kilometreye kadar olan seyahatlerini yine 2.86 TL ödeyerek yapabilecek, sonrasında ise sadece gittiği mesafenin ücretini verecek.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada bu duruma tepki göstererek, "Bu uygulama ile belediye, İzmirli yurttaşlara 'Zorunlu olmayan dışarı çıkmasın, kent içi ulaşım hizmetlerini meşgul etmesin' demek istemektedir" dedi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, yaptığı açıklamada belediyelerin konforlu ve hızlı bir ulaşım hizmetini en ucuza hatta mümkünse ücretsiz olarak sağlamasının sosyal belediyeciliğin esası olduğuna dikkat çekerek, "Bu nedenle ulaşım hizmeti veren kamu kurumlarının bu hizmetten kâr elde etmesi beklenmez. Bu çerçevede ulaşım hizmetinin çeşitli kamu kaynaklarından sübvanse edildiği örnekleri de çoktur. İZBAN'da uygulamasının 15 Şubat'ta başlayacağı belirtilen yeni tarifenin İzmirli yurttaşlarımızın temel hakkı olan ulaşım hakkını kullanmalarında zorluklar çıkaracağı açıktır ve bu nedenle kamu yararına olmayan bu uygulamadan vazgeçilmeli" dedi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun açıklamasında yeni tarifeyle İZBAN'a binerken ulaşım kartlarından en uzak mesafeye göre para çekileceğini, vatandaşların indikleri istasyondan çıkarken geri yükleme validatörlerine kartlarını okutmalarıyla varsa geri yükleme sağlanacağını, böylelikle hem girişte hem çıkışta validatörler önünde kuyruk ve karmaşa yaşanacağı öne sürüldu ve şöyle devam edildi, "Kartlarını çıkışta unutkanlık vb. çeşitli sebeplerle validatöre okutamayan vatandaşların parası haksız yere belediye kasasına girecektir. Kent içi ulaşımında özellikle raylı sitemde mesafeye göre ücretlendirme sosyal belediyecilik anlayışıyla bağdaşmayan bir yaklaşımdır. Bu uygulama ile belediye, İzmirli yurttaşlara 'Zorunlu olmayan dışarı çıkmasın, kent içi ulaşım hizmetlerini meşgul etmesin' demek istemektedir. Oysaki kent içi ulaşım aynı zamanda kent kültürünün çok önemli bir parçasıdır. İnsanlar kent içinde uzak mesafelere kolaylıkla ulaşamaz, gettolarda yaşamaya zorlanırsa o kentte kent kültürü oluşamaz, yaygınlaşamaz."