Haber/ Didar DEMİRCİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Mimarlık Merkezinde basına yaptığı açıklamada, İnciraltı ve Kültürpark alanlarına ilişkin planları değerlendirdi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir’in yönettiği basın toplantısında, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk ve Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez’in TMMOB adına ortak basın açıklamasını okudu.

“Akciğerlerimiz kurutulamaz”

İnciraltı bölgesinin imara açılacağı konusundaki haberleri endişeyle takip ettiklerini dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tefik Türk, alana ilişkin yapılan ortak açıklamayı okudu. Türk, İnciraltı bölgesinin İl Toprak Koruma Kurulu tarafından ‘tarım dışı amaçla kullanılabilir’ kararına oy çokluğuyla karar verdiğini duyurarak, “Bu Bölge 2006 yılından beri politikacılar tarafından yöre insanına umut tacirliği yapılarak, arazilerinizi imara açacağız sözleri verilerek, oy simsarlığının sonucu olarak bu günlere gelmiştir. Bu bölge son yıllarda arazi sahibi olup ben buraları imara açtırırım diyerek yöre halkını inandıranların yüzünden bugünlere gelmiştir. Bilindiği gibi, İnciraltı, Üçkuyular Vapur İskelesinden başlayan ve Bahçelerarası mahallesini de içine alan yaklaşık 7000 dekarlık “yoğun tarımsal faaliyetin yapıldığı” alandır. Bu alandaki tarımsal faaliyetler arasında; narenciye bahçeleri, örtüaltı (sera) tarımı ve çeşitli meyve bahçeleri yer almaktadır. Kentimizin batı gelişme aksında bulunan ve doğal, kültürel ve ekonomik anlamda önemli değerler içeren İnciraltı, kentimizin en önemli açık ve yeşil alan olma özelliğine sahip bölgesi konumundadır. Dolayısıyla adı Koruma Amaçlı olup yapılaşmaya ve betonlaşmaya onay veren plan kararlarının değil; bugün ve gelecekte İnciraltı’nın özelliklerini ve geçmiş ile ilişkisini koruyan ve süreklilik gösteren planlama kararlarının yaşama geçirilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Tarım arazilerini ranta teslim etmeyin”

İnciraltı bölgesi için bu zamana kadar tarım dışı bir çok karar alındığını ve bu kararlara karşı dava açılarak iptal edildiğini hatırlatan Türk, “2012 yılında tamamlanan dava süreciyle de bölgenin tarımsal amaç dışında kullanılamayacağı tescillenmiştir” dedi. Türk, “2020 yılında geldiğimiz noktada ise yine bölgenin sağlık turizmi amaçlı planlanmak istendiği önce kamuoyuna ısıtılarak getirilmiş, bölgenin çözümsüz ve atıl bir alan olduğu, tarımsal aktivitelerin yapılamadığı, tarımsal özelliğinin yitirildiği, hatta bölgede binlerce yıldır var olan jeotermalin tarımı bitirdiği, kaçak yapılaşmaya açıldığı gibi hiçbir bilimsel temele dayanmayan gerekçeler ile kamuoyu yaratılmaya çalışılmış, bunun içinde kamu kurumlarının görüşleri olduğu öne sürülerek siyasi bir ortam oluşturulmuş ve en sonunda Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yapılması amacıyla planlama süreci başlatılmıştır. Bilinmelidir ki; Koruma Amaçlı İmar Planı ile ortaya getirilen süreç bölgenin tarımsal ve doğal özelliklerinin korunmasına yönelik bir planlama yapılacağı anlamına gelmemektedir. Bu açıklamaların yapılmasını getiren süreci yürütenlerin asıl amacı; sadece arazilerinden daha fazla para kazanarak rant elde etmek istemeleridir. Ancak bu kişiler isteklerini bilimsel temellere dayandırmalıdır” şeklinde konuştu.

Türk son olarak, “Bir alanın tarım dışına çıkarılması kanunlarda belirtilmiştir. Sadece bölgede alternatif bir alanın olmaması ve kamu yararı olması gerekçeleri ile tarım dışına çıkarılabilir. Yapılan iş ve işlemler yürürlükteki yasalara göre hiçbir şekilde uygunluk göstermemektedir” dedi.

İzmir’in yaşam alanını korumaya devam edin

İzmir’in kent merkezinde yer alan Kültürpark’ın kendilerinden sonraki nesillere de bırakılması için mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Peyzaj Mimarları İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez, alanın önemine değindi. Sönmez, “Ülkemizin ve İzmir kentinin tarih, ekonomi, kültürel ve sosyal yapısı üzerinde son derece önemli izler bırakan Kültürpark, doğa ile kültürün iç içe geçtiği vazgeçilemez bir kültürel mirastır. 420 bin metrekarelik bir alana kurulu olan ve 200 bin metrekarelik yeşil alana sahip Kültürpark’ta, 136 türe ait 7724 adet bitki varlığı yer almaktadır. İzmir’in en önemli yeşil alanı olan Kültürpark’ın ekolojik işlevlerinin de ayrıca vurgulanması gerekmektedir. Kültürpark, Dünyamızın son yıllarda karşı karşıya olduğu tehditlerden birisi olan iklim değişikliği ile mücadelemizde Kentimiz için önemli bir doğal yutak durumundadır. Kültürpark; Kent merkezinde kalan bir ‘kent parkı’ olarak, kendi içinde ve yakın çevresinde oluşturduğu mikroklima ile kent iklimi üzerinde olumlu etkilere sahiptir” diye konuştu. Sönmez, meslek odalarının ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü Kültürpark, ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’nın çalışmalarının sürdüğünü vurgulayarak, “Kültürpark’a Koruma Amaçlı İmar Planı tamamlanana kadar da hiçbir müdahalede bulunulmamalı, bu süreçte alanın zarar görmeden korunması sağlanmalıdır. Bunun aksi bir durum Kurulumuzca kabul edilmeyecektir” diye konuştu.

Bugün hukuka uymayanlar, yarın hesap verecek

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, İl Toprak Koruma Kurulu’nun İnciraltı bölgesi hakkındaki kararının hukuka aykırılığının altını çizerek, “Burası tarım vasfını yitirmiş bir yer değil! Bu kurul böyle bir karar alarak suç işliyor. Buranın tarım alanı özelliğini yitirdiğine dair bir karar alırlarsa bu arkadaşlar suç işlemiş olacaklar. Öte yandan buranın tarım alanı vasfını değişmesi de suçtur ki tarım vasfı yoktur demeleri de kendinden öncekileri suçlamaları ve mahkeme kararlarını reddetmeleri anlamına gelir. TMMOB olarak şimdiye kadar söylediklerimizde ve yaptığımız uyarılarda hep haklı çıktık. Kararnamelerle yönetilen bir ülke olduk. Ondan dolayı kamu görevlilerine bizim önerimiz alacakları kararlarda ve atacakları imzalarda meslekleri ve kendi etik değerleri üzerinden karar vermeleridir. Bugün olmasa bile bir gün bu ülkede hukuk işleyecektir” şeklinde konuştu.
Akdemir, ayrıca Balçova Belediyesine de seslenerek, “İnciraltı’ndaki kaçak binaların takip edilmesini ve kaçak yapı varsa tespit edip orada gerekli işlemleri yapılması gerekiyor. Bu konuda Balçova Belediyesi’ni göreve çağırıyoruz” dedi.