TMMOB'a bağlı meslek odaları, KMO Merkez Yönetim Kurulu'nun görevden alınmasını protesto etti. TMMOB, kararın siyasi olduğunu savunarak mücadele sinyali verdi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, denetim yapma talebini kabul etmediği gerekçesiyle Kimya Mühendisleri Odasına (KMO) açtığı davanın ardından, mahkeme oda yönetim kurulu üyelerinin görevine son verilmesine hükmetti. Karar, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak protesto edildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek örgütleri İzmir Tepekule İşmerkezi önünde toplandı. Karara karşı tepkilerini yaptıkları basın açıklaması ile dile getiren meslek örgütleri, iktidarı eleştirdi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, yaptığı açıklamada, 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'ni skandal bir karara imza atmakla suçladı. 15 yıllık AKP iktidarı boyunca, TMMOB ve üye odalara karşı planlı biçimde yürütülen baskı politikalarında yeni bir aşamaya gelindiğini kaydeden Melih Yalçın, mahkemenin hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu kararını kınadıklarını açıkladı. AKP'nin, yaptığı icraatların hesabını veremediğini kaydeden Yalçın; “Sayıştay raporlarını açıklamaya cesaret edemeyen, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını sümen altı eden, devletin örtülü ödeneğini parti kasası gibi kullanan, ülkenin tüm zenginliklerini Varlık Fonu adı altında kontrollerine alan AKP’den 'şeffaflık' ve 'denetim' öğrenecek değiliz. TMMOB ve odaları, ülkenin en açık en şeffaf işleyişine sahip örgütleridir. Her iki yılda bir yapılan genel kurullarımızda seçilen denetim kurullarımız, üçer aylık dönemlerle idari ve mali denetim yapmaktadır. Bu denetim ve faaliyet raporları tüm üyelerimizin ve halkımızın erişimine açık biçimde yayınlanmakta” dedi.

SİYASAL ÇIKARLA ALAKALI

2014 yılından bu yana devam eden süreç ve mahkemenin Kimya Mühendisleri Odası hakkında verdiği kararın hukukla ilgisinin olmadığını dile getiren Melih Yalçın; “Tamamıyla AKP’nin siyasal çıkarlarıyla ilgilidir. OHAL düzeniyle birlikte güçler ayrılığını ortadan kaldırarak Yasama, Yürütme ve Yargı organlarını doğrudan saraya bağlayan AKP, inşa ettiği bu tek adam rejimiyle, emek ve meslek örgütlerini de etkisizleştirmeye çalışmakta” ifadelerini kullandı. İktidara geldiği günden beri neoliberal politikalar doğrultusunda ülkenin tüm zenginliklerini sermayeye peşkeş çektiğini ileri süren Yalçın, doğal kaynakları yağmalayan, şehirleri ranta kurban eden AKP'nin, TMMOB ve odalarını kendisine engel olarak gördüğünü söyledi. Yalçın, şunları dile getirdi: “Çünkü bizler, açtığımız davalarla, yürüttüğümüz kampanyalarla, hazırladığımız raporlarla AKP’nin neoliberal yıkım programlarına karşı mücadele ediyoruz. Çünkü bizler ülkenin ve halkın ortak menfaatlerini korumak için mücadele ediyoruz. KMO ilişkin görevden almak kararı AKP iktidarının TMMOB’ye karşı saldırılarının ne ilkidir, ne de sonuncusu olacaktır. Bugüne kadar devletin tüm imkanlarıyla ve yandaş medyanın tüm yalanlarıyla TMMOB örgütlülüğü hedef alan AKP, bugüne kadar bizleri asla yıldıramadı, bundan sonra da yıldıramayacak. Bizler geleneğimizden aldığımız güçle, bilime ve akla olan inancımızla halkımızın ve ülkemizin çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz.

Politik bir karar

Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Saadet Çağlın ise şunları söyledi: “Bakanlık tarafından istenen belgeler odamızın web sitesinde yayınlanmakta olup, tüm üyelerimizin ve kamuoyunun erişimine açıktır. Mahkeme kararı hukuka aykırı ve politik bir karar. Her türlü baskı ve sindirme girişimine karşı mücadelemiz sürecek.”