Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Tire ilçesine bağlı Üzümler Mahallesi'nde dolomit ocağı açılması için Doltaş Madencilik ve Kimya San. Tic. A.Ş., 2006 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu. Bakanlıktan onay verilen söz konusu proje için 2011 yılının ocak alanında 24.7 hektarlık alan artışı yapılarak üretim kapasitesinin 85 bin ton/yıla çıkartılması ve 85 bin ton/yıl kapasiteli kırma eleme tesisi için 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmişti. Köylerinde tesis istemeyen bölge halkı, mahalle muhtarları öncülüğünde imza kampanyası yaptı ve tesisin 'patlamalı' olmaması gerektiğini ifade etti. Ancak, vatandaşların bu isteği dikkate alınmayarak, 2017 yılında firma, ÇED dosyasında revizyon yaparak, projeye 'patlatmalı' ibaresi ekledi ve ocağı patlatmalı olarak çalıştırma kararı aldı. 2017 yılından itibaren geçtiğimiz günlerde tesisten büyük bir gürültü gelince, firma yetkilileri bölge halkına, 'zararlı değil, tesisten değil' gibi söylemler söyledi. Bölge halkı ise, firmanın ocağı patlatmalı olarak çalıştırdığını belirledi.

'BİLİRKİŞİLER OLMALI'

Firma yetkilileri, bölge halkına tesisin zararlı olmadığını ifade ederek, gelecek günlerde mahalle muhtarlarının tesisi gezebileceğini söyledi. Mehmetler, Üzümler ve Küçükkaya mahallelerinin muhtarları, önümüzdeki günlerde tesise giderek, tesisin zararlı olup olmadığına karar verecek.

Üzümler Köyü Mahalle Muhtarı Hakan Türkay, “Tesisin zararlı olup olmadığına karar verecekmişiz. Bize göstereceklermiş. Tesisin patlatmalı olmadığını söylüyorlar. Bölgeye zarar vermeyeceğini söylüyorlar” diye konuştu. Bölge halkı ise sağlıklarını riske atan tesisin zararlı olup olmayacağını karar verecek mercinin muhtarlar olmadığını ifade etti. Muhtarlar ile birlikte tesise; biyolog, ziraat mühendisi, peyzaj ve çevre mühendisleri gibi bilirkişilerin gitmesi gerektiğini söyleyen bölge halkı, “Tesise, muhtarların değil, konudan anlayan bilirkişilerin gitmesi gerekiyor. Bu yapılan yanlış ve hukuksuzdur. Köyümüzün kaderini muhtarlar belirleyecek” dedi.

ORMANLIK ALAN İÇİNDE

Ayrıca tesisin faaliyet sahasının ormanlık alan içerisinde kaldığı belirtildi. Projenin ÇED dosyasında şu ifadelere yer verildi: “Proje kapsamında; daha önce 'ÇED Gerekli Değildir' kararları alınan toplam 33.5 hektarlık alanda ve kapasitelerde (kırma eleme tesisi ve ocak kapasitesi) herhangi bir değişiklik yapılmayacak olup üretim yönteminde değişikliğe gidilerek gevşetme patlatması yapılarak üretim yapılacaktır. Söz konusu faaliyet sahası orman arazisi olup orman izni alınmıştır. Üretimde delme-patlatma yöntemi kullanılacaktır. Milisaniyeli kapsüller kullanılarak kademeli patlatma yapılacaktır. Patlatma sonucu elde edilen gevşek malzeme, kamyonlara yüklenerek kırma eleme tesisine getirilmektedir.”