Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’de ESHOT çalışanı 5 şoförün korona virüs testinin pozitif çıkmasının ardından DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İl Sağlık Müdürlüğü'ne yazılı gönderdiği 'test yapılsın' talebi reddedilince, konuya ilişkin sert açıklamalarda bulundu. DİSK, İzmir’de ESHOT şoförleri arasında artan korona virüsü vakaları sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile personele test yapılması talebinde bulundu. DİSK’in talebini İl Sağlık Müdürlüğü’ne ileten İzmir Büyükşehir Belediyesi ise İl Sağlık Müdürlüğü’nden olumsuz cevap aldı.

ESHOT’ta görevli personele İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün test yapmayı reddetmesi sonrası basın açıklaması düzenleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, alınan kararı sert bir dille eleştirdi. Bundan sonra İzmir’de yaşanacak olayların sorumluluğunun İl Sağlık Müdürlüğü’nde olduğunun altını çizen Sarı, dış ülkelere gönderilen test kitlerine de değindi. Sarı, ayrıca testlerin yapılmamakta ısrarcı olunması halinde kontak kapatılacağını söyledi. Toplantıya katılan Genel-İş 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal ise, şu an ESHOT'ta 16 korona virüsü vakasının olduğunu ve bunun tüm İzmir'e yayılma riski bulunduğunu söyledi. Topal, ayrıca yeni gelen bilgilere göre ESHOT Genel Başkan Yardımcısı Kader Sertpoyraz'ın da Kovid-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.

1 Milyon kişiyi risk altında

Vaka sayıların artması halinde İzmir ulaşımını İzmir İl Sağlık Müdürlüğü mü sağlayacak diye soran DİSK Genel-İş 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, testlerin ısrarla yapılmamasını kabul etmediklerini söyledi. Topal, "1 Temmuz’dan itibaren normalleşme ile birlikte aslında en tehlikeli olduğu döneme girmiş durumdayız. Kimseye maske tak diyemiyoruz. Yakında yüzde 50 kuralı da kalkacak. Bizim çağrımız, Büyükşehir’e bağlı ESHOT şoförlerine test yapılmasının ısrarla ötelenmesi oldukça ilginç ve kabul edilemeyecek bir durum. İzmir’de 1 milyon kişiyi virüs ile yüz yüze bırakmak demektir. Eğer ileriki süreçlerde salgın iyice artarsa bu yolcuları Sağlık İl Müdürlüğü mü taşıyacak?" diye konuştu.

Adını bilmediğimiz ülkelere test gitti

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise İl Sağlık Müdürlüğü'ne birkaç kez başvuru yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Sarı, ayrıca adını bile bilmediğimiz bazı ülkelere test gönderilirken kendi ülkemizde neden yapılmıyor diye sordu. Sarı, 11 Mart itibariyle korona virüs tedbirleri kapsamında Büyükşehir’e bağlı tüm birimlerin gerekli önlemleri aldığını ve halka hizmet verdiğini vurgulayarak, konuya ilişkin şu şekilde konuştu: “Normalleşme süreci ile birlikte yaklaşık 4 buçuk milyon İzmirliyi işinden evine, evinden işine götüren üyelerimizin resmi yazı ile korona virüsü testinin yapılmasını talep ettik. Halkla iç içe olan kurum ve kuruluşlardaki işçi arkadaşlarımızın testten geçirilmesi talebimiz İl Sağlık Müdürlüğü tarafından reddedilmiştir. Aslında bu ret üyelerimizin değil İzmir halkının sağlığını tehlikeye atmaktan başka bir şey değildir. İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda ısrarcı olmaya devam ederse yarın İzmir halkının ulaşımını kimlerle yapacağını buradan sormak istiyoruz. Acaba il sağlık müdürlüğü bu ret kararlarıyla İzmir’de bir kaos mu yaratmak istemektedir. İzmir halkının sağlığı neden riske edilmektedir? İl Sağlık Müdürlüğü bu taleplerimizi karşılamazsa İzmir'de yaşanacakların tüm sorumluluk kendilerine aittir."