Meslek örgütleri, gazeteciler, siyasetçiler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu kararı 'kabul edilemez' ve adalete olan inancı sarsan niteliklte olduğu konusunda hem fikir.

Gökmen Ulu (Sözcü Gazetesi muhabiri): Bu ülkede artık hiç bir şeye şaşırmam diyordum ama hayretler içinde kaldım, çünkü iftiralar hiç bir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde çürümüş, iddiaların dayanıksız olduğu alenen ortaya çıkmıştır. İktidar yandaşları dahi benim ve gazetem hakkındaki suçlamaları 'deli saçması' olarak nitelemiştir. Bu kararın hukuka uygun olmadığı aşikardır. Haksız yere cezalandırılan gazeteciliktir, halkın haber alma hakkıdır. Son olarak da adalet mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir.

Uğur Dündar (Sözcü yazarı-duayen gazeteci-yazar): Bu karar için aslında söylenecek çok şey yok. Uçan kuşlar bile bu karara inanmaz.

Bu leke Sözcü'nün sahibi yönetici ve yazarlarına asla yapışmaz. Çünkü toplum vicdanı kimlerin FETÖ'cü, kemlerin de katıksız Atatürkçu ve yurtsever olduğunu çok iyi biliyor. Toplum vicdanının kararı temyiz edilemez. O halde yaşasın SÖZCÜ, yaşasın halkın gerçekleri öğrenme hakkı!

Atila Sertel (CHP İzmir Milletvekili, İGC Onursal Başkanı): 1982 yılında açılan Güneş Gazetesi’nde haber Müdürlüğümü yapan, dürüst, namuslu, onurlu gazetecilerden Sözcü Yazarı Necati Doğru ve çok uzun yıllardır yazılarını, kitaplarını okuduğum, Atatürkçü, yurtsever gazeteci Emin Çölaşan, Sözcü gibi gazeteyi yoktan var eden ve Türk Basını’nın amiral gemisi yapan Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz başta olmak üzere Sözcü gazetesi çalışanlarına verilen ceza hukuki değil siyasidir. Bu garabet karar Türk Basın Tarihi’ne kara bir leke olarak geçmiştir.
Üst mahkemelerde bu karar bozulacaktır. İktidar gerçek FETÖ’cüleri koruyup, zengin FETÖ’cüleri beraat ettirip mallarını iade ederken yaşamları boyunca gericiliğe, yobazlığa, teröre boyun eğmeden gazetecilik yapan insanları cezaya çarptırarak, FETÖ’cülerin ekmeğine yağ sürmüştür.
Geçmiş dönemde teröristi tanık, Genel Kurmay Başlanı İlker Başbuğ’u sanık yapan hakimler nasıl yargılanıp mahkum edildiyse, iktidarın güdümünde hareket eden yargıçları da bekleyen son bu olacaktır. Türkiye’nin aydınlanma mücadelesi sürecektir.

Misket Dikmen (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı): Ne yazık ki hukuka olan inancımız bir kez daha sarsıldı. Artık şaşırmadığımıza şaşıracak hale geldik. Sözcü Gazetesi davasında açıklanan karar ile ülkemizde basın ve ifade özgürlüğüne bir kar leke daha sürüldü. Gazetecilik suç değildir. Bu kararı içimize sindiremiyoruz.

Barış Yarkadaş (Gazeteci-CHP eski milletvekili): Sözcü davası ne yazık ki içi boş bir iddianame ile sonuçlandırıldı. Gazeteci arkadaşlarımız ceza aldı. Çağlayan Adalet Sarayı’ndan bir kez daha adaletin çıkmadığını gördük. Düne kadar 'yargı reformu çıkartacağız. Gazeteciler yazdıklarından söylediklerinden dolayı cezalandırılmayacak' diyenler acaba bugün çıkan karar hakkında ne düşünüyor? Yıllarını terör örgütü FETÖ’ye karşı açık şekilde mücadeleye geçirmiş olan gazetecilerin FETÖ’ye yardım iddiasıyla cezalandırılması vicdanlarımızı kanatmıştır. Bu karar adil bir karar değildir. Vicdanlarda kabul görmeyecektir. Bu kararla birlikte SÖZCÜ'ye FETÖ çamuru sıçratılmıştır. Ancak bu çamur SÖZCÜ'de tutmaz; SÖZCÜ'ye ve yazarlarına FETÖ çamuru yapışmaz. SÖZCÜ'nün sesi her zamankinden daha gür çıkacak ve halkın sözcüsü / gözcüsü olmaya devam edecektir.

Ve bu kararlar, umarım itirazlar sonucu bu düzeltilir. Böylece, hem arkadaşlarımıza hem de gazetecilik tarihimize sürülecek olan bu lekeye izin verilmez.

İGC'den açıklama: Basına bir gözdağı daha

Sözcü Gazetesi davasında açıklanan karar ile ülkemizde basın ve ifade özgürlüğüne bir kara leke daha sürüldü. Böylece hukuka olan inancımız yeniden sarsıldı. Artık şaşırmadığımıza şaşıracak hale geldik. Yıllardır FETÖ yapılanması ile mücadele eden ve her fırsatta bunu yazılarında dile getiren Sözcü yazarlarının FETÖ ile ilişkilendirilmesini ve dava sürecinde tüm iddialar delillerle çürütülmüş olmasına karşın verilen kararları içimize sindirmek mümkün değildir. Gazetecilik suç değildir.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti

Basın Konseyi: Gazetecilik suç değildir

Sözcü gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik açılan zorlama FETÖ ile ilişkilendirme davasından gazetecilere yağdırılan cezalar, hukukun tükettirilme çabalarının bir göstergesidir. Ayıbımızdır.

Gerçek olmadığı halde, aylardır sözde iddiaların yer aldığı iddianamenin tek tek belgeleriyle çürütülmesine karsın, mahkemede Sözcü yazarlarıyla yöneticilerine basın tarihine kara bir sayfa olarak geçecek bu kararlar, hukuk adına da utancımız oldu.

Yazarların, muhabirlerin kelimelerine ,atılan başlıklara yapılan suçlamaları kabul etmemiz olanaksız. Zorlama kararlar, suçlanan gazetecilerin üstüne yapışmaz.

Okurları onları yıllardır iyi bilir ve sahiplenirler. Yüce mahkemelerin salonlarından yağdırılan cezalardan utanç duyarız ama gazetecilik yapmaya da davam ederiz. Çünkü gazetecilik suç değildir.

Sözcü gazetecilerinin de yoluna devam edeceklerini, yılmayacaklarını biliyoruz. Sözcü'den FETÖ çıkmaz.

Sözcü yazarlarına sesleniyoruz:

Bu da geçer...

BASIN KONSEYİ