İktidar taşerona kadro sözü verdi ancak ayrıntıları açıklanmayan geçiş sistemi kafaları karıştırdı. Türk-İş “Mücadelemiz başarıyla sonuçlandı” diyor, DİSK ise ayrıntıları bilmemekten şikayetçi.

umutAKP İktidarı'nın taşerona kadro verileceğini açıklamasının ardından gözler hazırlanan yasa tasarısına çevrildi. Ancak tasarının detayları, henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. İşçi sendikalarından
Türk-İş'in Genel Başkanı Ergün Atalay, taşeron işçilerin kadroya alınması kararıyla ilgili, “Uzun yıllardır çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri olan taşeron işçiliğin ortadan kaldırılması yönündeki kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Taşeron işçilerin kadroya alınması yönünde verdiğimiz mücadelenin başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

İŞÇİ TATMİN OLMADI

DİSK Genel-İş ise o tasarının içeriğinden haberlerinin olmadığını açıkladı. İzmir'in Konak ilçesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen DİSK Temsilciler Kurulu'nda konuyu masaya yatıran sendikacılardan çarpıcı açıklamalar geldi. Programın açılış konuşmasını yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı; ayrımsız, koşulsuz, şartsız kadro talep ettiklerini belirtti. Hükumetin açıkladığı kadro meselesinin işçi sınıfını tatmin etmediği söyleyen Sarı, “Bu bir müjde değil, yıllardır sürdürülen mücadeleyi boşa çıkartmak amacıyla atılmış bir hamle. Bizim tek arzumuz var. Ucuz emek sömürüsünün son bulması ve emeğimizin karşılığını almak. Hazine batmış, maliye bitmiş durumda. Bize bireysel emekliliği dayatmaya çalışıyorlar. DİSK Genel-İş Sendikası yine ayakta, yine sokakta olacak” dedi.

BİLGİ AKIŞI YOK

Genel-İş Sendikası Genel Koordinatörü Serhat Salioğlu ise hükumetin, düzenleme ile ilgili başlattığı sürece kendilerinin dahil edilmediğini vurguladı, “12 maddelik denen bir metinden bahsediliyor. TBMM’ye gideceği ve yasalaşacağı konuşulan o metin henüz elimizde yok. Biz bu sürece katılmak ve düzenleme hakkında bilgi edinmek istiyoruz. 10 gün önce Çalışma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’ndan görüşlerimizi aktarmak için randevu talebinde bulunduk. Henüz buna yanıt alamadan karşımıza böyle bir çözüm geldi” ifadelerini kullandı. Devletin eğer bir kadro tahsis edecekse bunu 657 sayılı yasaya göre yapması gerektiğini dile getiren Salioğlu şunları söyledi: “Karşımızda belediye kanunu çerçevesinde bir norm kadro düzenlemesi var. Kadro verdik denilen kısım merkezi idare kurumlarıdır, resmi devlet kurumlarıdır, yerel idareler ve belediyeler değildir. Bu kadro tahsisisin detaylarını bilmiyoruz. Belediyelerde bir kadro tahsisi söz konusu değil. Bize yönelik bir kadro olmadığından belediye şirketlerinde çalışacağız. Taşeronda çalışanlar belediye şirketlerine alacak. Şirketi olmayan belediyeler de şirket kurarak çalışanları bu şekilde istihdam edecek. Belediye şirketleri ise ihale sıkıntısından kurtulacak, bu önemli bir gelişmedir. Ancak bunun detayları nasıl olacak bilmiyoruz. Bakanlık sınav yapılacağını duyurdu. Bunu nasıl yapacaklar, bilmiyoruz. Devlette 450 bin, belediyelerde ise 400 bin taşeron işçi çalıştığı ilan edildi. Bu sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Bu işlemler nasıl olacaklar, hepsi soru işareti… Kimler kadroya geçecek derken, bazı insanların hak etmedikleri yerde devletin kadrolu işçisi olduğunu göreceğiz.”

BU LÜTUF DEĞİL HAK

Genel-İş Sendikası Genel Koordinatörü Salihoğlu, yeni düzenlemeyle işçilerin belediye şirketleri üzerinden istihdam edileceğini ve ihale baskısının ortadan kalkacağını belirtti; “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları mevzuata eklenecek hükümlerle ortadan kalkacak. Bu kadro mevzusu, taşeronu ortadan kaldırmak için yıllardır sürdürdüğümüz mücadelenin sonucudur, önemli bir kazanımdır. Biz bunu hak ettik. Bu işçi sınıfının bir zaferidir. Kadro bugünkü hükumetin ya da hiçbir partinin bize bir lütfu değildir. Taşeronda çalışıp, belediye şirketlerine aktarımlarda yani, geçiş sürecinde haklarımız mevcut toplu sözleşme koşullarına göre devam edecek. Taşeron şirketlerde kim çalışıyorsa, kadro onların dendi ama bunu yaşayıp göreceğiz. Bu düzenlemeyle ilgili bize ulaşan hiçbir bilgi olmadığından hiçbir şey kesin değil. Yeni düzenlemeye dair elimizde bir bilgi olmadığından varsayımda bulunuyoruz. Bu kadro değil, kadro olsaydı, 657 sayılı yasaya göre olurdu, istihdam sınırlamasını da belediyeler belirlerdi” diyerek sözlerine son verdi. Umut KARAKOYUN

Sınav ve güvenlik soruşturması yapılacak

Konuyla ilgili tartışmalar devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kadroya alınacak taşeron işçi düzenlemesiyle ilgili ayrıntı verdi. Bir TV programında açıklamar yapan Sarıeroğlu kadroya alınacak işçiler için bir sınav yapılacağını ve işçilere güvenlik soruşturması uygulanacağını söyledi. Sarıeroğlu şunları kaydetti: “Çalışanların en son çalıştıkları yerdeki kıdemleri göz önüne alınacak. Mevcut maaşlarıyla birlikte geçişler sağlanacak. Kamuya geçiş olduğu için 52 günlük ilave tediye ücreti var. Üzerine 52 günlük bir ilave ücret almış olacak. Emekliliğe hak kazananların başvuruları geçersiz olacak. Yapılacak sınav, yapılacak işle alakalı basit bir sınav olacak. Güvenlik soruşturması da 15 Temmuz sonrasında KHK ile zorunlu hale geldi zaten.