koseTaşeron işçilik, çalışma hayatının kanayan yarasıdır. Peki nedir bu Taşeron işçilik?
Taşeron kelimesi Fransızca “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Taşeron bir projenin genellikle bir bölümünü yaptırmak amacıyla, asıl yüklenici firma tarafından tutulan firmaya denir.
Bu Firma da çalışan işçilere de taşeron işçi adı verilir.
Kamuoyunda sürekli taşeron işçilere kadro verilecek mi tartışması yaşanmaktadır. Bu gün baktığımızda kamuda 700 bin civarında taşeron işçi çalışmaktadır. Bunların büyük bölümü belediyelerde çalışmaktadır.
Bu Taşeronlaşmanın önünü açanlarda kapitalist sermayenin emrinde ki hükûmetler olmuştur. AKP hükûmeti, Davutoğlu’nun Başkanlığı döneminde Taşerona kadro sözü vermiştir. Ancak kaçırdığımız bir nokta var; bu Taşeronu ortaya çıkaranlar zaten kendileri , kadro sözü veren de kendileri, Buradan şu sonuç çıkıyor; İnsanları önce köle haline getiriyorlar sonrada, bak işte biz Taşerona kadro vereceğiz, çalışma yapıyoruz diyerek hem insanların umutlarıyla oynuyorlar, kendilerince de oy avcılığı yapıyorlar. Bunu da çalışan emekçiye bir lütuf gibi sunuyorlar. Artık emek sınıfı bu vaat ve oyunlara gelmemeli.
Sendika ve Konfederasyonlar Hükûmete karşı etkili bir eylem planı hazırlamalıdırlar.
Bu gün baktığımızda Taşeron işçilik tam bir emek sömürüsüdür. İş Güvenliği, İşçi sağlığı Taşeron Firmalar tarafından göz ardı edilmektedir. Taşeron olarak çalışan işçilerin, hemen hemen hiçbir sosyal hakları ve güvencesi yoktur. Taşeron Firmalar bu işçileri daha çok kazanmak amacıyla sömürmektedirler.
Ülkemizin iş kazalarında Avrupa ve Dünyada ilk sıralarda olmasının en büyük sebebi de Taşeronluk sistemidir.
Türkiye 1960 Yılında ILO sözleşmesini imzalamıştır. Önümüzdeki zamanlarda ILO sözleşmesinin gereği olarak, çalışma yaşamında zayıf bir ihtimalde olsa, Hükûmetin iyileştirmeler yapmak zorunda kalacağını ümit ediyoruz.
Türk-İş başta olmak üzere işçi Konfederasyonları Hükûmet üzerinde daha etkili baskı kurarak Taşeron işçilik probleminin çözümü yolunda adım atmalıdır. Taşeron işçiliğin bir de özel sektör yanı var. Onları kimse konuşmuyor. İlerleyen zamanlarda bu konuyu bütün yönleriyle ele almak dileğiyle, emek sınıfına saygı ve sevgilerimle…